Šéf hasičů v Blesku o kontrolách předzahrádek: Nechceme nikoho „buzerovat“! Na co se zaměří?

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
23. ledna 2025
05:00

Tragický požár v mostecké restauraci Kojot má sedm obětí. Podle předběžných závěrů tragédii mohl způsobit převržený přenosný ohřívač na předzahrádce. Hasiči nyní ve spolupráci se stavebními a živnostenskými úřady kontrolují zařízení, kde je předpoklad, že by mohly být tyto ohřívače. Kontroly probíhají po celé České republice. Na co se zaměří? Koho se týkají? Nejen na to v Epicentru moderátorce Báře Holé odpovídal Generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček.

Kontroly restaurací včetně předzahrádek by měly prověřit legálnost staveb, plynové ohřívače či tlakové lahve. Hasiči už proto do všech krajů měst a obcí rozeslali metodiku o tom, jak  budou probíhat. 

Legální, nebo nelegální?

„První základní oblast je ta, aby se řešila legalita stavby a jaké stavby, a primárně v tuto chvíli nám jde opravdu o předzahrádky, které jsou uzavřené nějakým igelitem, anebo naopak může to být stavební konstrukce. A proč v tomto? Protože samozřejmě v návaznosti na plynové zařízení, které se tam používá, tam je nutná obměna vzduchu a je třeba se podívat na to, jestli to ty předzahrádky splňují, takže v prvé řadě je to o stavebních úřadech, aby řekly, jestli opravdu ta stavba je legální, či nelegální, “ vysvětlil pro Blesk šéf hasičů.

U legálních předzahrádek pak přijde na řadu kontrola únikových cest, hlásiče a podobně a především to, jak jsou v chladných měsících vyhřívané. „Jestliže se tam používají spotřebiče, které jsou na plyn, tak jestli se dodržují ty předpisy, které souvisí s předpisem výrobce, to znamená, jestli ten spotřebič je určen k vnitřnímu využití, jestli je správně umístěn, jestli je v dostatečné vzdálenosti od hořlavých ploch. A v neposlední řadě, pokud se používají prostě nádoby na propan butan, tak jakým způsobem jsou skladovány, jakým způsobem jsou zabezpečeny,“ doplnil Vlček.

Největší problém bude v Praze

Provozovatelé a majitelé předzahrádek tedy o avizovaných kontrolách vědí předem. Šéf hasičů Vlček přiznal jisté obavy z toho, že se provozovatelé na ně mohou na oko připravit. V Ústeckém kraji už začaly, další regiony čekají od února.

„Když se na to podíváme celoplošně, tak myslím si, že největší problém bude v Praze a okolí, protože opravdu z hlediska těch prvotních informací, které máme, tak takovýchto předzahrádek v Praze, a nejenom předzahrádek, ale týká se to také umístění tohoto typu restauračního zařízení ve vnitroblocích, anebo na střechách domů, je v Praze teoreticky až několik set, což je absolutní rozdíl oproti zbytku republiky,“ dodal Vlček s tím, že rozhodně ty kontroly dělají ve prospěch všech.

Nechceme „buzerovat“

Vlček zdůraznil, že kontroly jsou důležité. „Ale neznamená to, že chceme prostě, a teď použiji lehce pejorativní slovo, ty provozovatele nějakým způsobem „buzerovat“. V žádném případě nikoliv, ale chceme, ať je zajištěna požární bezpečnost pro občany, ať nedojde případně k podobné tragické události tak, jako došlo v Mostě,“ uzavřel Vlček.

 První výsledky kontrol by mohly být známy už příští týden. Generální ředitel také podotkl, že by mohly padat i desetitisícové pokuty a v krajním případě i uzavření podniku či pozastavení činnosti.

Video  6 mrtvých v Mostě: Smrtící výbuch propanbutanové lahve v restauraci!  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5798958 ( 23. ledna 2025 10:04 )

Správný dotaz 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa