Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Brutální mučení a popravy mnoha lidí: Kruté čarodějnické procesy šokují dodnes

  • Autor: jel,dč - 
    30. 4. 2023
    05:00

    V noci z neděle na pondělí se můžeme v Česku těšit na oblíbenou tradici, takzvané „pálení čarodějnic“. Na mnoha místech se budou zapalovat velké ohně, opékat špekáčky i popíjet alkohol. Slovní spojení pálení čarodějnic je však v minulosti spojeno s mnohem zlověstnějšími a děsivějšími momenty! Středověké procesy s domnělými bosorkami šokují svou brutalitou a krutostí dodnes.

  • 1.Způsoby mučení

    Použití španělské boty Použití španělské boty | Profimedia

    Při čarodějnických procesech se často využívalo nejrůznějších mučicích metod a to i nad zákonný rámec. Proces probíhal tak, že osoba obviněná z čarodějnictví byla svlečena donaha a prohlédnuta - jakékoliv znaménko či podezřelá bradavice byly považovány za ďáblovo znamení - pokud žádné nemohli najít, obviněného zbavili vlasů i ochlupení a hledali i na intimních místech. V druhé fázi využívali nátlak v podobě předvádění mučících nástrojů.

    Když se ani tak osoba nepřiznala, přistoupilo se k mučení. V Česku se využívaly palečnice, španělská bota a skřipec. A to v tomto pořadí. Mučení dovedli k dokonalosti ovšem inkvizitoři ve Švýcarsku, Anglii či Americe, kteří používali například železnou pannu, trpkou hrušku, čarodějnickou stolici, či rozmačkávání závažím. K propuštění obviněných docházelo jen zřídka, na našem území téměř vůbec ne. Navíc pokud by osoba, kterou mučili na skřipci, byla propuštěna, až do konce života by byla pravděpodobně invalidní.

    V zahraničí také docházelo k různým zkouškám čarodějnictví. Například se obviněná přivázala k židli a byla vhozena do vody. Když přežila, někde se předpokládalo, že ji zachránil Bůh, a byla propuštěna. Jinde to znamenalo, že se ochránila kouzly a byla popravena. Když zemřela, byla nevinná a směl jí být vystrojen řádný pohřeb.

  • 2.Šílený sadista Boblig

    Ve filmu Kladivo na čarodějnice Bobliga ztvárnil herec Vladimír Šmeral Ve filmu Kladivo na čarodějnice Bobliga ztvárnil herec Vladimír Šmeral | Profimedia

    Čarodějnické procesy probíhaly hojně i na našem území. Především v oblasti dnešního Jesenicka a Šumperska. Mezi lety 1651 a 1652 v celém Niském knížectví, které se rozkládalo na území dnešního Jesenicka, několika obcí na Bruntálsku a polského Opolského vojvodství, zemřelo údajně přes 250 osob, i když oficiální prameny hovoří jen o několika desítkách. 

    Při těchto procesech nechvalně proslul rakouský právník Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Ten používal velice brutální mučící techniky a týrání obviněných z čarodějnictví si zjevně užíval. Pravděpodobně byl totiž sexuální sadista a také velmi hamižný a tak si začal později vybírat zámožné osoby, z jejichž smrti měl prospěch. Přestože neměl potřebné vzdělání, získal od rakouského císaře titul laického inkvizitora a vedl řadu procesů především ve Velkých Losinách. Mučení, které při výsleších obviněných probíhalo, bylo bestiální a zcela nezákonné. 

  • 3.Velký proces v Praze

    Mučení čarodějnice na skřipci Mučení čarodějnice na skřipci | Profimedia

    Čarodějnické procesy se nevyhnuly ani Praze. První, o kterém se dochovaly písemné záznamy, se odehrál už v roce 1948. Jak v minulosti pro Blesk Podcast popsal historik Petr Kreuz, šlo o proces s pěti ženami. Všechny byly manželkami měšťanů, kteří se podíleli na vedení tří pražských měst. Byly obviněny z toho, že vyrobily škodlivý prach, kterým trávily lidi.

    Při procesu bylo vyslýcháno kolem stovky lidí a všech pět obviněných bylo popraveno.

  • 4.Děti prý vyvolaly ďábla

    Čarodějnický sabat i s Belzebubem na trůnu Čarodějnický sabat i s Belzebubem na trůnu | Profimedia

    V roce 1644 se v Praze odehrála událost označovaná jako dětský čarodějnický proces. Devatenáct chlapců ve věku od osmi do sedmnácti let z jezuitské školy na Malé Straně bylo nařčeno z toho, že vyvolali ďábla. 

    „Chlapcům se mělo údajně podařit vyvolat ďábla, což tehdy znamenalo, že jste se dopustil čarodějnictví. O proces se začal zajímat i tehdejší císař Ferdinand III. Nikdo nechtěl, aby to vrhlo na jezuity skandál, a tak se zasvěcené instituce zachovaly na tehdejší dobu nadmíru osvíceně. Ustanovily vyšetřovací komisi složenou ze třech doktorů práv a jednoho vysokého státního úředníka. Ti měli celou situaci prošetřit,“ popsal události Petr Kreuz.

    Vyšetřování nakonec zjistilo, že se jednalo pouze o dětskou hru a že vyšetřovaní chlapci sice prováděli jakési zaklínání, ale nedostali se do přímého kontaktu s ďáblem a byli vráceni rodičům. 

  • 5.Procesy v Salemu

    Ordál neboli zkouška vodou Ordál neboli zkouška vodou | Profimedia

    Mezi nejznámější a nejkrvavější čarodějnické procesy patří ty, ke kterým docházelo v 17. století v americkém Salemu ve státě Massachusetts. Vše začalo tím, že dcera a neteř reverenda v izolované puritánské komunitě začaly náhle trpět záchvaty křeče, během kterých vykřikovaly nesrozumitelná slova. Tamní lékař nenašel jiné vysvětlení, než že dívky byly uhranuty čarodějnicemi.

    Během pár měsíců bylo vyšetřováno 150 osob. Jednalo se o muže, ženy a dokonce i děti. Nejvíce lidí z města obvinilo Bridget Bishopovou, které během soudu našly vyšetřovatelky „třetí bradavku“, což bylo považováno za ďáblovo znamení. Žena byla odsouzena a popravena. 

    Následovaly týdny utrpení, během nichž bylo oběšeno dalších 13 žen a pět mužů. Farmář, který se odmítl vyjádřit, byl podroben tak krutému mučení, že po třech dnech zemřel. Byl doslova rozmačkán. Během mučení mu totiž pokládali na hruď těžší a těžší kameny. 

    Procesy ale ukončil až guvernér Massachusetts, když obvinili i jeho ženu z čarodějnictví. Místo speciálního soudu ustanovil soud Nejvyšší, který nakonec všechny zbylé přeživší obviněné osvobodil.

    Video  Salemský hon na čarodějnice – kdo byly první tři ženy pověšené za čarodějnictví?  - Videohub
    Odemknout video

  • 6.Galerie:

    Video  Pálení čarodějnic. Jaké jsou zvyky a tradice spojené s touto nocí plné magie?  - Videohub
    Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 10. června 2023 12:31 )

Ten "uschi" to je ale chudák, Jak se může něco takového narodit?

N Nxn ( 30. dubna 2023 16:05 )

Zjistí si,co kdo jim co sebral a v jakém stavu, a v jakém stavu jim byl zlomek z toho vrácen. A prober se,velmi mnoho mají z darů od obyčejných lidí, tak nekraď! Z cizího se dobře bere,že,komunisti.

N Nxn ( 30. dubna 2023 16:03 )

Ale všichni papalasi chtějí na smrtelné posteli péči řadových sester..... Proč asi...

krapotkin ( 30. dubna 2023 10:26 )

Dodnes církev nevráila takto naradený majetek a jen požaduje za něj miliardové restituce. Nakakat jim do nenasytných tlam.

Uživatel_5636595 ( 30. dubna 2023 09:41 )

Plný souhlas - církev, ve jménu XYZ ( to je jedno... ) je doposud NEODSOUZENÁ organizace s rukama od krve !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání