Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ukázal, kým je!“ Fico se ostře pustil do Pavla, ten už chystá cestu na Slovensko

Autor: tsv - 
4. února 2023
10:32

Slovenský expremiér a současný předseda strany Směr – SD Robert Fico se na tiskové konferenci opřel do nově zvoleného českého prezidenta Petra Pavla, zároveň zkritizoval slovenskou hlavu státu Zuzanu Čaputovou a označil ji za nebezpečí pro zemi kvůli prezidentčině prozápadní politice. Fico je sám dlouhodobým podporovatelem maďarského premiéra Viktora Orbána, staví se proti dodávkám zbraní na okupovanou Ukrajinu a podobně jako neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš vyznává populistické názory.

 

Petr Pavel podle Fica za dva dny „velmi jasně ukázal, kým je“. Předseda Směru na tiskovce prohlásil, že Pavel „hned věděl, komu má telefonovat, a hned vyhlásil, že Ukrajina patří do NATO“. Odkazoval tak na Pavlův rozhovor pro britskou stanici BBC. Expremiér pak kromě slov zvoleného prezidenta kritizoval i jeho telefonát s tchajwanskou prezidentskou Cchaj Jing-wen.

„Teď už nikdo nemůže pochybovat o tom, kdo za ním je. Kdo ho tlačil dopředu, jak ho vymysleli,“ pokračoval Fico, následně ale Pavlovi pogratuloval ke zvolení. „My už teď přesně víme, a to ještě ani nesložil slib, jakou zahraniční politiku bude tlačit český prezident. A tu stejnou samozřejmě tlačí také naše paní prezidentka.“ Lidé jako Čaputová podle expremiéra dostanou Slovensko do nebezpečí.

„Teď je třeba v parlamentu návrh, že máme mimo jiné vyhlásit Rusko jako teroristický stát. Já teda přidávám, dejte tam ještě Spojené státy a budu hlasovat pro,“ pokračoval. Směr – SD se v tuto chvíli na Slovensku těší velké oblibě na rozdíl od menšinové vlády Eduarda Hegera, které byla vyslovena nedůvěra již loni v prosinci. Podle průzkumů proto strana patří mezi jasné favority slovenských parlamentních voleb, které se budou konat letos na konci září.

Fico kromě Čaputové dlouhodobě kritizuje Evropskou unii i sankce uvalené na Rusko. Americký deník New York Times nedávno upozornil, že s návratem Fica k moci by se mohl na Slovensko vrátit „antisystémový populismus“, jeho zvolení by navíc dle politologů znamenalo výrazné změny slovenské zahraniční politiky.

Plánovaná cesta na Slovensko

Pavel v pátek stihl poskytnout rozhovor pro slovenskou agenturu TASR. Řekl, že by chtěl jet na Slovensko v týdnu po své inauguraci. „Vztah Čechů ke Slovensku je velmi vstřícný, i když se v některých věcech můžeme názorově rozcházet,“ uvedl Pavel.

„Například ve vztahu k podpoře Ukrajiny nebo ve vztahu k Rusku se ukazuje, že na Slovensku se ty názory poněkud liší od těch v České republice, což ale nepovažuji za nic zásadního,“ upřesnil Pavel.

Video  Tisková konference Petra Pavla  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Sebastian Pätoprstý ( 5. srpna 2023 22:25 )

Nepočúvajte Fica je to hnusný odpad a starý komunistický geriatrik ktorý len klame je to sprostý dezolát ktorý vytuneloval cele slovensko a celu štatnu kasu ked bol pri moci

Sebastian Pätoprstý ( 5. srpna 2023 22:22 )

Kamo ty sa ani nevyjadruj fico skončí jak aj vaši komunisti

Sebastian Pätoprstý ( 5. srpna 2023 22:21 )

Je to komunistický odpad rakovina našej spoločnosti on vytuneloval celé slovensko a štátnu kasu prave preto musia ist volit mladý ludia aby sme prehlasovali dôchodcov a starých komunistov inak máte vedla seba Maďarsko 2.0 a Viktora Orbana 2.0

ET ( 7. února 2023 15:09 )

Blesk koukám čtou převážně senioři že...

ET ( 7. února 2023 15:08 )

Jsi dobrej komouš co 🙈

Zobrazit celou diskusi