Svátek všech milovníků designu a módy je po roce opět tady! A letos je program opravdu pestrý. Celým Designblokem se nese téma les, na které reagují vystavovatelé v rámci svých expozic. Už při samotném nákupu festivalového passu můžete za 77 korun zakoupit strom, který bude za tyto peníze vysazen a vám na email přijde certifikát o jeho darování.

Místa konání

Autor: www.designblok.cz

Gabriel Loci

Budova bývalého benediktinského kláštera svatého Gabriela v Praze na Smíchově je sama o sobě nádherná a tak skvěle koresponduje s tématem lesa. Představte si, že vstoupíte do místnosti plné stromů, mechu a kapradí, kde jsou vystaveny nádherné kousky masivního nábytku a luxusního osvětlení.

V dalších částech jsou k vidění  zejména novinky z mezinárodního designu, nebo diskusní Reflex Stage, která každý den nabídne sérii vzdělávacích přednášek a debat z mnoha oborů, jako je design, architektura, ekologie a další. 

Uměleckoprůmyslové museum

Kde s podtitulem PRALES naleznete výhradně tvůrce a firmy s českými kořeny. Součástí jsou i výstavy Rodinné stříbro a Terra Alba, která přestaví trendy současného porcelánu či expozice sběratelského designu Art House.

Mnoho dalších

Zároveň se také zúčastní desítky galerií, showroomů, pop–up obchodů, které mají připravený během festivalu svůj vlastní tematicky laděný program a speciální akce.

V lese

Expozice lesa v podání Javoriny.
Autor: Salim Issa

Mezi vystavovateli naleznete například výrobce masivního nábytku se slovenskými kořeny Javorina, kde každý kus masivního nábytku je ručně opracovaný unikát vyrobený ze dřeva slovenských dubů. Majestátní a trvanlivý jako stromy samy.

Návštěvníkům Designbloku chceme nabídnout emocionální zážitek a na chvíli je vytrhnout z reality tím, že je necháme vstoupit do snového časoprostoru, který budou moci vnímat všemi smysly. Les je pro nás magickým místem, které nám umožňuje rozvíjet naší představivost, tvořit, zastavit se a rozjímat. Vyvolává v nás emoci, která je životodárná a nezaměnitelná. S touto emocí chceme v Javorině pracovat”, dodává art director Pavel Kříž.

Autor: Kristina Hrabětová

I Ravak hlavní téma pojal díky expozici od dua Vrtiška & Žáka velmi originálně. „V expozici jsme se snažili akcentovat to, co je běžně neviditelné a opomíjené - tedy rozvody potrubí, ze kterého se následně stal stavební prvek celé instalace. Vznikla tak hmota vzdáleně připomínající obří pařez, ze kterého vyrůstají vodovodní baterie. Využili jsme trubek jako hudebního nástroje. Návštěvníci se tak sami mohou zapojit do celkového dotvoření expozice, nebo si užít pravidelných profesionálních hudebních performancí.“ vysvětlují autoři instalace.

A co nejvíce zaujalo nás? Podívejte se do galerie:

Fotogalerie
22 fotografií