„Aktivně se tak bráníme nesmyslné variantě okruhu, která může ohrozit životní prostředí a kvalitu života v Dolních Chabrech," sdělila Šilhová Šafránková.

Žaloba, kterou spolek podle Šilhové Šafránkové podal ke krajskému soudu v pátek 5. srpna, směřuje proti rozhodnutí o umístění úseku Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Podle členů spolku bylo územní rozhodnutí vydáno na základě nedostatečných podkladů. V rámci územního řízení tak podle žalobců nebyl mimo jiné k záměru stavby předložen evropskou směrnicí vyžadovaný audit bezpečnosti pozemních komunikací, chybí posouzení dopadu stavby úseku číslo 511 na klima a dopravně inženýrské podklady vycházejí z podhodnocených údajů, kvůli čemuž údajně nebyla řádně vypočtena hluková zátěž.

Za uskupení Za lepší Chabry jsou nyní v radě městské části starostka Šilhová Šafránková, první místostarosta Stanislav Vyšín a radní Josef Doležal a Alena Hájíčková. Rada městské části má celkem pět členů. V patnáctičlenném zastupitelstvu má uskupení sedm zástupců.

Úsek číslo 511 vnějšího okruhu kolem metropole má měřit 12,6 kilometru. Po dokončení by měl okruh podle dosavadních plánů měřit asi 83 kilometrů, v provozu je zatím zhruba polovina. V současnosti chybí kromě úseku 511 celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu.

Podání žaloby schválili v závěru července také zastupitelé městské části Praha 20. Podle iniciátorů podání žaloby Jany Hájkové (ANO 2011), Aleny Štrobové (Hnutí občanů Počernic s podporou Pirátů) a Petra Růžičky (Šance pro Počernice) stavba úseku Pražského okruhu negativně ovlivní dopravní situaci v Praze 20 a povede ke zhoršení životního prostředí na území Horních Počernic. Podání žaloby kritizoval mimo jiné starosta Prahy 20 Petr Měšťan (ODS s podporou nezávislých kandidátů Horní Počernice).

Fotogalerie
5 fotografií