Naděje prohlédnout si výjimečné prostory často záleží také na rozmarech počasí. „V kapli není zavedena voda ani elektřina, úklid je tedy třeba řešit ručně. V případě deštivého počasí, kdy je všude bláto, je tedy kaple zavřená. Jinak bychom museli interiér pracně čistit po každém takovém dni,“ vysvětlil farář Marek Hlávka.

V kapli, o níž se dochovala první písemná zmínka z roku 1240, se konají svatby a nepravidelně i bohoslužby. Původně románská kaple byla částečně přestavěna v gotickém slohu. Jejím hlavním magnetem se stal obraz Madony z Veveří, jehož nyní nahrazuje neméně zdařilá kopie. Originál obrazu  lze od roku 2016 spatřit v Diecézním muzeu na brněnském Petrově.

Video
Video se připravuje ...

Na hradě Špilberku otevřeli výstavu militárií Zdeněk Matyáš

Madonu si objednal Jan Jindřich

Obraz Madona z Veveří vznikl okolo roku 1350 s největší pravděpodobností na objednávku markraběte Jana Jindřicha Lucemburského v dílně Mistra vyšebrodského oltáře. Malba byla v kapli vystavena v letech 1350 až 1938.

Poté, do března roku 2016, ji vlastnila Národní galerie v Praze. Obraz je národní kulturní památkou.

Do konce prázdnin a konec!

Otevírací doba kaple je přizpůsobena návštěvním hodinám nedalekého hradu Veveří, od úterý do neděle mezi 10 až 16.30 hodin. Výjimkou je týden od 8. srpna do 14. srpna, kdy se v blízkosti kaple bude připravovat a konat hudební festival.

Za prohlídku kaple se platí vstupné 50 korun, snížené vstupné činí 35 korun.

VIDEO: Na hradě Špilberku otevřeli výstavu militárií.

Video
Video se připravuje ...

Na hradě Špilberku otevřeli výstavu militárií Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
12 fotografií