Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stylové makramé vlastnoručně. 6 návodů na efektní i praktické dekorace

/
  • V efektní makramé lucerny lze proměnit třeba velké sklenice od okurek.
    V efektní makramé lucerny lze proměnit třeba velké sklenice od okurek. (My Home Style)
    18. června 2022 ● 06:00

    Makramé doplňky a dekorace zažívají velký návrat. Může za to jak trend DIY (udělej si sám), tak obliba interiérového stylu boho. Tyto výrobky zvládnete vytvořit doma sami, přitom nádherně a stylově zútulní domov víc než kdejaká kupovaná dekorace.

    Předmětů, které lze touto technikou, tzv. drháním vyrobit, je mnoho. Přitom nepotřebujete nic jiného než nůžky, makramé přízi a vlastní ruce. Můžete takto zhotovit nástěnné dekorace, závěsy na květináče, povlaky na polštáře nebo půvabné lucerny. Fantazii se meze nekladou a možností provedení i dekorativních uzlů je nespočet. Na internetu najdete celou řadu návodů a videí, díky nimž zvládnete vyrobit vděčné dárky i dekorace pro vlastní bydlení.

  • 1.

    Nástěnná dekorace

    Autor: DIYs

    Mohou mít mnoho podob, záleží jen, na jakou velikost, tvar a provedení si troufáte. Lze vyrobit jen menší jednoduché dekorace, nebo složité s propracovanými ornamenty, které zaberou několik hodin. Makramé dekorace se zpravidla váže na dřevěnou tyčku nebo přírodní větvičku, kterou si přinesete z lesa. Co se týče barevnosti, většinou se volí zemité odstíny béžové, pískové, hnědé nebo tlumené růžové. Návod na jednu z mnoha variant těchto dekorací najdete v následujícím videu.

     

  • 2.

    Oblečené lucerny

    Autor: My Home Style

    Makramé technika je skvělý způsob, jak proměnit obyčejné skleněné svícny, zavařovačky nebo lahve od okurek v nevšední oblečené lucerny, které ozdobí jak váš interiér, tak terasu či balkon. Inspirujte se v následujícím videu.

     

  • 3.

    Jednoduché závěsy na květináče

    Autor: Möbelix

    Závěsy na květináče patří k těm nejoblíbenějším drhaným výrobkům, protože kromě dekorativní v sobě nesou i praktickou funkci. Hodí se do každého interiéru v boho, skandinávském nebo přírodním stylu a skvělou službu udělají zejména tam, kde je málo místa na umístění interiérové zeleně. Tyto jednoduché závěsy na květináče s dřevěnými korálky zvládne úplně každý. Podrobný návod hledejte na blogu Möbelix v sekci Tipy a triky.

  • 4.

    Složitější závěsy na květináče

    Autor: Sconto

    Pokud ovládnete techniku drhání, můžete se pustit do složitějších variací s různými ozdobnými aplikacemi. Můžete tak ozdobit závěs v celé jeho délce, nebo kombinovat jednodušší a složitější způsoby vázání. Jak na to? Podívejte se na následující video.

     

  • 5.

    Makramé pírka

    Autor: Möbelix

    Peříčka jsou vděčným a snydným kouskem, který má široké využití. Můžete je navázat na větvičku a udělat si dekoraci na stěnu, použít jako ozdobný prvek na čelo postele, nebo třeba uvázat jako klíčenku či dekoraci na kabelku. Zkrátka, záleží jen na vašich preferencích. V následujícím videu zjistíte, že výroba je opravdu jednoduchá.

     

  • 6.

    Klíčenka

    Autor: Timberbloom

    Půvabnou klíčenku zvládnete vytvořit třeba i s dětmi. Použijte odlišné barvy příze, aby si každý v rodině poznal své klíče. Získáte také hezký dárek, s nímž potěšíte jak členy rodiny, tak přátele a známé. Může to být i milá pozornost pro paní učitelku na konci školního roku, který se kvapem blíží. Tak hurá do práce! Inspiraci najdete ve videu níže.

     

    Stylové makramé dekorace a doplňky můžete také najít na našem bazaru.

     

    Pokud se chcete dozvědět, jak si s makramé poradila naše redaktorka Denisa, přečtěte si zářijové číslo časopisu Blesk Bydlení, které vychází 17. 8. 2022.

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

baronessa: Pěkné. Až na ty návleky u hořící svíčky, to mi připadá nebezpečné. A ty klíčenky zas nesmyslné a masivní.

(19. 06. 2022 07:24)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy