Pro koho je určený?

Požádat může každý, kdo kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu potřebuje pomoc jiného člověka při zvládání základních životních potřeb (např. komunikace, orientace, osobní hygiena, mobilita atd.). Žádost si podává přímo ten, kdo pomoc potřebuje. Za děti od jednoho roku do 18 let podává žádost rodič.

Kolik peněz dostanu?

Vyplácená částka se odvíjí od stupně závislosti. Závisí tedy na tom, kolik z deseti základních životních potřeb nezvládnete a s čím potřebujete pomoci (např. s osobní hygienou, přípravou jídla, nákupy apod.).

Kde se podává žádost?

Na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR v místě trvalého pobytu. Je možné ji podat osobně, přes podatelnu, zaslat poštou, prostřednictvím datové schránky nebo elektronicky.

Je nutné něco vyplnit?

Ano, formulář Žádost o příspěvek na péči a formulář Oznámení o poskytovateli pomoci. Zde najdete jsou nejen samotné formuláře, ale i vyplněné vzory.

Jsem nemohoucí a žádost nezvládnu podat. Co mám dělat?

Pokud si nejste schopen sám požádat, může to za vás udělat na základě plné moci váš zástupce. To může být třeba váš manžel nebo manželka, syn nebo dcera apod. Plná moc k zastupování nemusí být úředně ověřena.

Kdo vyhodnotí, zda a jak vysoký příspěvek dostanu?

Po podání žádosti vás navštíví sociální pracovník Úřadu práce ČR, který přímo na místě zjišťuje, jak jste schopen fungovat, v jakých podmínkách žijete a kdo vám s čím pomáhá. Zdravotní stav a stupeň závislosti posoudí posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení na základě lékařských zpráv a záznamu ze sociálního šetření.

Jak dlouho trvá, než dostanu peníze?

Vyřízení žádosti může trvat i několik měsíců. Pokud ale úřad práce příspěvek přizná, vyplatí vám jej od měsíce, ve kterém byla podána žádost.

Za co můžu utrácet?

Peníze jsou určeny k zaplacení nezbytné péče. Můžete si zaplatit profesionální služby (pečovatelská služba, odlehčovací služby, asistenční služby atd.) nebo platit za péči např. rodinnému příslušníkovi nebo i sousedce či kamarádovi.

Jak vysoký je příspěvek na péči?

Výše příspěvku se liší podle věku a toho, jak moc je člověk odkázán na pomoc druhých. Jinak vysoká je i částka pro děti (do 18 let) a pro starší.

Pro osoby do 18 let, pro osoby nad 18 let

Lehká závislost: 3 300 Kč, 880 Kč

II. Středně těžká závislost: 6 600 Kč, 4 400 Kč

III. Těžká závislost: 13 900 Kč, 12 800 Kč

IV. Úplná závislost: 19 200 Kč, 19 200 Kč

 

Video
Video se připravuje ...

Důchody se od září opět zvýší! Vláda schválila další valorizaci. A odklepla i nouzový stav do prázdnin ČTK/Blesk