Minulý týden schválila radnice smlouvu na Monitoring mikroklimatických parametrů urbanizovaného prostředí. V současné chvíli se prověřuje, jak nejlépe by se dal záměr realizovat. Z toho důvodu spustilo město pilotní provoz na takových 16 lokalitách, kde budou zastoupena různá prostředí, která se uvnitř města vyskytují. Měřit se bude například v Pražské tržnici v Holešovicích nebo v ulici Orelská, kde nejsou stromořadí a parkuje zde velké množství vozidel. 

Zkrotit divoké projevy klimatických změn

Aby mohlo město účinně bojovat s extrémními projevy klimatu, musí podle Zdeňka Hřiba (Piráti), primátora Prahy, sáhnout po ekologii a udržitelnosti. „Abychom ale mohli přijmout skutečně funkční opatření, potřebujeme mít dostatek dat a informací o podobě klimatu ve městě,“ myslí si primátor. Sledovat se bude například teplota, vlhkost, proudění vzduchu nebo intenzita srážek. Dalším překvapivým měřeným parametrem bude sluneční radiace.

Získaná data ze senzorů se budou přenášet do Datové platformy Prahy Golemio, kde budou postupně zpracována a zpřístupněna jako datová vrstva. V pilotní fázi projektu se bude na vytipovaných lokalitách testovat 6 různých typů senzorů vhodných pro mapování pražských ulic a parků. V "ostrém" provozu projektu pak vznikne databáze pro návrh, zhodnocení a sjednocení opatření pro zmírnění extrémních projevů klimatu - zejména vln horka a sucha.

Z dat se poskládá teplotní mapová vrstva. „Tu budeme vytvářet podle charakteru místa, kde probíhá měření. Roli bude hrát typ povrchu, množství zeleně nebo například povětrnostní podmínky,“ vysvětluje Petr Suška, ředitel Úseku Smart City, inovací a projektového řízení OICT.  Institut plánování a rozvoje Prahy bude naměřené hodnoty poté ověřovat pomocí multispektrálního leteckého snímkování. Výsledkem budou informace, které poslouží výsadbě zeleně a změny územního plánování.

Všeobjímající koncepce

Projekt spadá do obecné městské strategie na změnu klimatu ve městě a změny územního plánu. Je také součástí koncepce Smart Prague do roku 2030 s cílem využívání nejmodernějších technologií k proměně hlavního města v příjemnější místo pro život. Samotný projekt je plánován na 24 měsíců, z čehož je 6 měsíců vyhrazeno na přípravu a instalaci měřících zařízení.

Následujících 18 měsíců bude probíhat pilotní provoz. "Celková cena měřících zařízení by se měla pohybovat kolem 1,5 mil. Kč, záleží na výsledku výběrového řízení," dodává Blesku Matěj Šandor, místopředseda představenstva a ředitel úseku financí, služeb a rozvoje obchodu OICT. 

Video
Video se připravuje ...

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie