„Když se slétnou tisíce špačků mezi vinice, za deset minut je většina úrody pryč. Vymysleli jsme proto systém, který je od vinice vyplaší,“ uvedla vedoucí týmu z Vysokého učení technického (VUT) Eliška Vlachová Hutová.

Spokojenost na vinici

Vědci zapojili do systému kamery i poplašné zařízení s nejrůznějšími zvuky, např. dravců, nebo poraněných špačků. Systém monitoruje vinici i oblohu, když špačky odhalí, spustí výstražný zvuk.

Systém VUT testovalo ve vinicích Sonberk v Popicích. „Jeví se mi to rozhodně jako účinnější, než plynová děla. Na ty si špačci bohužel už zvykli a lidem naopak vadí. Má to budoucnost,“ tvrdí vinohradník Sonberku Roman Slouk.

Zájem z Francie

O systém vyvinutý vědci z VUT Brno už projevili zájem vinaři z Francie, kteří ho chtějí nasadit v Burgundsku. Projevila o něj zájem i komerční firma, která by ho chtěla vyrábět a prodávat,“ upřesnila mluvčí VUT Tereza Kadrnožková.

Podle vedoucí výzkumu stojí systém několik desítek tisíc korun. Provozní náklady jsou ale nižší než u plynových děl, či hlídání vinohradu myslivci. „U menších vinařů je navíc možné pořídit systém společně a hlídat celé svahy najednou,“ doplnila Vlachová Hutová.

VIDEO: Sklizeň je pro vinaře vždy hlavní akcí roku, ve Valticích ji dělají i v retro stylu.

Fotogalerie
5 fotografií