Básničky jsou dílem jediné autorky, která ale chce zůstat v anonymitě. „Myslím si, že je pro lidi jednodušší se pak svěřit se svými pocity,“ vysvětluje autorka, proč nechce prozradit své jméno. Od konce října vylepila po celé Praze už 26 básniček. Každá z nich má pak speciální QR kód, který čtenáře odkáže na webové stránky, kde mohou odpovědět na poměrně osobní otázky typu „Je něco, co tě trápí?“, „Pláčeš často?“ nebo „Ukradl/a si v životě něco?“.

Nečekaný zájem

Od začátku projektu se podařilo nastřádat výpovědi už od více než 2 tisíce lidí. „Začalo to nevinně, očekávali jsme, že na otázky na webu projektu zareaguje pouze několik desítek lidí, ale odpovědí přišlo přes 2 000. Některé odpovědi jsou velice niterné a citlivé, pozitivní, a naopak i velmi depresivní. Vzhledem k povaze některých výpovědí jsme navázali spolupráci s psychologickou poradnou, která nám pomáhá adekvátně reagovat,“ vysvětlují iniciátoři projektu PRAHO!

Umění ve veřejném prostoru má navíc své jedinečné kouzlo a vždy ho obestírá trochu tajemna. „Veřejný prostor je tady pro všechny. Toto téma je navíc v současnou chvíli, kdy nám opět díky pandemii hrozí uzavíraní kulturních míst, více než aktuální,“ dodávají iniciátoři.

S pozitivními reakcemi se rozrůstá i počet míst, kde jsou básně k vidění. „Některé vznikají na míru konkrétnímu místu, zatím jich je 26, ale určitě nejde o finální počet,“ říká autorka. Kromě ulic se nyní básničky objevují i ve vagónech metra, na billboardech a dokonce i v některých tištěných mediích. „Abychom básničky dostali k co nejvíce lidem, začali jsme spolupracovat s firmou Rekola a básně vylepujeme na košíky jejich svítivě růžových kol,“ říká Simona Andělová, PR manažerka projektu.

Vlastní časopis

Do budoucna si autoři projektu usmysleli, že by výpovědi Pražanů s jejich souhlasem vydali ve vlastním artovém magazínu. „První číslo by mělo vyjít na přelomu března a dubna příštího roku. Spolupracujeme na něm se studiem Papírna a také se studenty pražských univerzit UMPRUM a AVU,“ nastínila plány do budoucna Andělová.

„Každý díl ponese své vlastní téma. Půjde o jakousi výpověď Prahy pro Prahu. Inspiraci. Chceme publikovat také poezii samotnou, fotografií básní ve městě, průvodní slovo sociologa či psychologa a další obsah, který v tuto chvíli ještě nechceme prozradit,“ uzavírá manažerka.

Fotogalerie
12 fotografií