Obecně můžeme dýně rozdělit na ty k jídlu a ty na okrasu. Jedlé jsou všechny, ovšem ty menší dekorativní jsou většinou dřevnaté a moc byste si na nich nepochutnali. Raději je nechte vyschnout a pak dejte na mísu nebo přidejte do podzimní dekorace. Společně se svými chutnějšími kolegyněmi udělají doma i na zahradě spoustu parády.

Aranžovací hmota i do dýně

Z menších i větších kousků se dá vyrobit spousta krásných, ale i užitečných věcí, které vám doma nebo na dvorku pár týdnů vydrží. Dýně se skvěle hodí i pro floristiku. Do vydlabané dýně vložíte aranžovací hmotu, do ní dáte různé podzimní květiny, větvičky a listy. A máte během chvilky krásný a originální podzimní truhlík. 

TIP NA VIDEO: Dýně jako váza s Markétou Mayerovou

Video
Video se připravuje ...

Markéta Mayerová: Dýně jako váza Tomáš Všetečka

Pomalujte je

Dýně může sloužit i jako malířské plátno. Předem ji ale pořádně umyjte, odmastěte a utřete. Držet na ní budou akrylové nebo temperové barvy. Velmi jim sluší metalické odstíny zlaté, které dodají zdánlivě obyčejným dýním punc luxusu. Teplé odstíny žluté se navíc hodí k podzimu. Natírat je můžete celé, vytvářet můžete ale také jemné vzory pomocí šablon nebo použijte nalepovací fólie. 

Jak vydlabat dýni a udělat z ní strašáka

Klasikou, která nikdy neomrzí, jsou strašáci, které z dýní vydlabete. Jak na to? Vezměte si ostrý nůž a pusťte se do práce.

• Postupujte tak, že dýni zespoda seříznete, aby stála rovně, a zároveň vytvořte otvor, kterým budete dýni dlabat. Je také možné vyříznout v horní části kolem stonku poklop a po vydlabání otvor zase přiklopit. Ideálním nástrojem na dlabání je polévková lžíce.

• Vydlabejte veškerá semínka a vlákninu.  Na okraji nechte alespoň třícentimetrovou vrstvu, aby dýně držela a byla stabilní.

• Rozhodněte se, na kterou stranu umístíte obličej. Lihovým fixem si předkreslete oči, nos a ústa. Nožíkem pak odstraňte ty části, které mají jít pryč.

•  Do spodní části pak umístěte větší čajovou svíčku.

•  Doma vám dýně vydrží zhruba týden, pokud ji necháte na terase v teplotách od sedmi do deseti stupňů, její životnost se zdvojnásobí. Pozor ale na přízemní mrazíky. Ty ji mohou poškodit. 

Dobrá rada! Aby vám dýně dlouho vydržela

Dýně sbírejte co nejpozději, aby byly dostatečně tvrdé, a nechte je přibližně týden vysušit na slunci. Pokud dýni kupujete, vybírejte takovou, která má stopku dlouhou alespoň 5 cm. Ve vlhkém prostředí začnou dýně plesnivět. Pomoci může pytlík s kuličkami proti vlhkosti, které znáte z krabice od bot. Pro delší životnost a výraznější barvu můžete dýni nastříkat bezbarvým lakem (dokonce i lakem na vlasy) a vnitřek dýně vymažte vazelínou, zůstane svěží a nezplesniví. 

Nejen zubaté obličeje 

Strašidelné dýně sice patří původně k Halloweenu, vyřezávání se ale může snadno stát vaším koníčkem po celý rok. S trochou trpělivosti si ozdobíte stůl malými uměleckými dílky, nebo se dokonce zúčastníte řezbářských soutěží. Navštívit můžete i specializované kurzy. Na vyřezávání hrubých tvarů postačí obyčejné kuchyňské nože. Na jemné řezy jsou potřeba speciálně zahnuté nožíky, očka různých velikostí, dlátka atd. Na podzim si můžete vyřezat také zajímavé svícny. 

Dýně z nejrůznějších materiálů

Pokud se vám nechce kupovat opravdová velká dýně a vaše dekorace chcete uchovat krásné, co nejdéle, pusťte se do tvoření. Dýňové ozdoby lze vyrobit či ušít z mnoha materiálů a fantazii se meze nekladou. A věřte, že děti se u toho náramně zabaví.

Originální podzimní dekorace pro váš byt, dům i zahradu najdete na našem Bazaru Blesk.

Máte chuť na podzimní tvoření? Podívejte se do naší velké fotogalerie. Najdete tam spoustu dýňové inspirace.

Fotogalerie
26 fotografií