Neotřelá technologie zaznamenává vzácné historické věci a pomáhá památkářům při jejich restaurování. V praxi létá skupina spolupracujících dronů uvnitř objektu zcela nezávisle. Není potřeba žádný pilot nebo operátor, který by je ze země řídil. Drony mají rozdělené úkoly, jeden nese kameru, ostatní pak zdroje světla, aby osvětlili scénu v předem určeném úhlu.

Tímto způsobem vznikne plastičtější obraz a kvalitnější 3D modely. „Památkáři jsou z nich schopni vyčíst více informací nejen o povrchu, malbě a struktuře těžko dostupných míst, ale také například o jejich vlhkosti,“ popisuje Martin Saska. To vše bylo možné jen díky tomu, že se v rámci své vědecké skupiny působící na Katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT podařil Saskovi a jeho kolegům technologický posun díky speciálnímu softwaru. 

Ulehčují práci

Drony se ve službách památkářů dostanou do těžko dostupných a nedostatečně osvětlených míst, například kopulí, na balkony, k sochám a k vitrážím. Bez létajících „kamarádů“ by se muselo stavět lešení nebo přijet s vysokozdvižnou plošinou, která se ale často na místo nedostane kvůli stísněným prostorům. Navíc díky zlepšeným letovým vlastnostem drony dostatečně suplují roli lidí s technikou. 

Posunu v kvalitě obrazu si všímá i památkář Milan Škobrtal z Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Olomouci, který s Multirobotickou skupinou z FEL ČVUT spolupracuje. „Pro dobrý snímek zpravidla potřebujete dlouhý expoziční čas. Tím, že se stabilita dronů ve vzduchu vylepšila, dostáváme ostré snímky, ze kterých lze pak vytvářet kvalitní fotomapy.”

Drony vyhrály soutěž v Abu Dhabi

Ačkoli jsou robotické drony už poměrně rozšířenou technologií pro mapování exteriérů historických objektů, k samostatnému zkoumání jejich interiérů je podle dostupných informací českých památkářů ve světě využívá pouze tým Martina Sasky. 

Cílem projektu Dronument je vytvořit metodologii pro bezpečné použití bezpilotních helikoptér při mapování interiérů a exteriérů historických objektů v místech, kde nelze užít klasických postupů. Jedinečná technologie byla vyvinuta pro soutěž MBZIRC v Abú Dhabí a ukázala se jako výrazně nejspolehlivější a nejúspěšnější ze všech soutěžních řešení.  

Video
Video se připravuje ...

Dronová show nad Vltavou. Spectrum Production

Fotogalerie
20 fotografií