Důkazem toho, že i na našich zahradách a v kuchyních vládnou trendy, je medvědí česnek. Uměly ho využívat naše babičky a prababičky – vážily si ho mimo jiné i kvůli tomu, že byl jednou z prvních jarních zelených bylinek a vyrážel ještě v době, kdy kolikrát nebyly k mání ani kopřivy. Dávaly ho třeba do polévek nebo jím sypaly chléb, my jsme pak na něj poněkud zapomněli. Poslední dobou se ovšem skloňuje ve všech pádech. Lidé ho nejen trhají ve volné přírodě, ale taky pěstují na záhonech a vyměňují si recepty na to, co z něj připravit.

Video
Video se připravuje ...

Medvědí česnek Videohub

Kde roste medvědí česnek?

Medvědí česnek nejčastěji roste na vlhčích, spíše stinných místech, kde vytváří místy až rozlehlé porosty. Typickým prostředím jsou listnatý les, vlhčí a svažitý terén v blízkosti potoka,“ říká inženýr Šimon Pachl, majitel zahradnictví v Hluku a provozovatel e-shopu Živé bylinky. „Řadí se mezi jarní efemeroidy, tedy vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře ještě před olistěním stromů. Po vykvetení a zaplození jejich nadzemní část odumírá a v létě již není patrná.“ Proto máme na sběr listů medvědího česneku poměrně málo času, jen pár týdnů. V některých lesích jsou ho celé zelené koberce, jinde roste skromněji třeba u plotů. Když procházíme místem, kde je této rostliny víc, máme pocit, že tu někde někdo chystá topinky nebo bramborák. Listy medvědího česneku jsou tak nabité vonnými silicemi, že česnekovou vůni doslova vydechují. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí.

 

Pěstování: Dopřejte mu podmínky jako v lese

Ti, jimž za domem v lese žádný česnek neroste, a kteří mu přesto přišli na chuť, se ho snaží vypěstovat na zahradě. Není to nemožné. Stačí si od zkušených zahradníků koupit z cibulek dobře zapěstované sazenice a dopřát jim to, co mají v lesích. Když se podaří na zahradě najít místo, kam nepálí celý den slunce a kde se drží vlhko, třeba pod vyšším keřem nebo listnatým stromem, medvědí česnek se nejen uchytí, ale během let i pěkně rozroste. Někteří pěstitelé ho dokonce mají doma na terase či balkonu ve větším truhlíku. Když nevystavíte zeminu slunci, můžete sklidit pár hrstí i v paneláku.

Na pesto i pomazánku

Autor: istock.com

medvědího česneku sbíráme listy, které nejen mají jemnou pikantní chuť, ale i obsahují hodně vitaminu C, dále třeba vitaminy skupiny B, spoustu důležitých prvků (např. železo) a také alicin. Ten má příznivý vliv na oběhovou soustavu, zlepšuje zdraví cév a srdce, působí protizánětlivě, má antioxidační účinky. Podporuje trávení a čistí trávicí trakt od parazitů. Dobře zabírá při chřipkách a nachlazeních. Dokonce ho v malém množství snášejí i lidé, kteří nemohou klasický česnek, například žlučníkáři nebo pacienti s onemocněním žaludku. Přesto je u nich třeba medvědí česnek zkoušet velmi opatrně.

Na nachlazení

Při nachlazení pomůže tento recept: asi deset listů medvědího česneku nasekejte a smíchejte s pěti lžícemi medu. Užívejte lžičku několikrát denně. 

Na co pozor při sběru?

V minulosti se několik lidí přiotrávilo jedovatým ocúnem poté, co si ho spletli s medvědím česnekem.

Listy konvalinky se medvědímu česneku podobají, ale nevoní po česneku. Konvalinka má také podobně bílé květy, jsou však drobnější a mají charakteristickou vůni.
Autor: Pixabay

„Ke konzumaci v přírodě nalezených rostlin by měl člověk přistupovat podobně jako ke konzumaci hub. Měl by tedy sbírat a jíst jen ty rostliny, které bezpečně zná. Jako nepřímá známka jedovatosti rostliny může fungovat její hořká nepříjemná chuť, spoléhat se na to ale nedá,“ poradil čtenářům Blesk Hobby MUDr. Ilja Ryšavý, vedoucí lékař Jednotky intenzivní péče Interního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, který už několik přiotrávených pacientů léčil. Listy medvědího česneku se hodně podobají také jedovatým konvalinkám. „Medvědí česnek spolehlivě poznáte tak, že když list zlehka promnete mezi prsty, ucítíte jemnou česnekovou vůni,“ dodává Šimon Pachl.