První z firem zabodovala mezi bílými víny Ryzlinkem vlašským, Březí, Liščí vrch, výběr z hroznů 2017. Moravíno získalo šampiona za Grand cuvée, pozdní sběr roku 2017.

„Co jsem se díval, naše víno zvítězilo jednoznačně, bodové hodnocení bylo 1,45, takže většina degustátorů ho dávala na první místa. Ale nikdy se nám na Valtických vinných trzích žádné ocenění získat nepodařilo, tak jsme opravdu velmi rádi," konstatoval ředitel vinařství Mikrosvín Bořek Svoboda.

Šampionem mezi zahraničními víny se stalo rakouské víno WV - DAC - Classic Grüner Veltliner, 2018 ExclusivWeine Woditschka. „Šampioni se vybírají z vítězů odrůd ve skupinách. Výběr je velice složitý, protože hodnotíme ta nejlepší vína, výjimečná vína, která jsou nádherná," řekl předseda odborné komise Jakub Šebesta.

Odborná komise hodnotila vzorky na stobodové stupnici, všechna vína, která překročí hranici 86 bodů, získala zlatou medaili. Celostátní výstavu vín s mezinárodní účastí pořádají Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích a pod patronátem Národního vinařského centra, které dohlíží na objektivitu soutěže.

Veřejnost je bude moci ochutnat již na 52. vinařském Wimbledonu 10. a 11. května v zámecké jízdárně ve Valticích.

Setkání s legendou

Uskuteční se také charitativní dražba šampionských vín a získané peníze poputují na dobrou věc. Účastníci se mohou těšit i na každoroční pokus překonání rekordu v hromadném přiťuknutí medailovým vínem nebo navštívit přednášku Víno a zdraví největší žijící legendy profesora Milana Šamánka.

Video: Atmosféra na loňském vinobraní ve Znojmě