Najmout odborníky se vyplatí

Při zateplování se vyplatí dodržet ověřené postupy a na některé kroky si najmout osvědčené odborníky. Předně je třeba si nechat dům posoudit statikem a energetickým specialistou, kteří odhalí případné poruchy. Ty by se později mohly projevit a znehodnotit celou investici. Poté je nutné si nechat zpracovat projekt včetně konstrukčních detailů.

Následuje vyhledání zkušené a odpovědné stavební firmy, která zajistí vlastní realizaci. Reference hledejte u svých známých nebo na internetu. Ale nejdůležitější je najít si nezávislého stavebního odborníka, tzv. stavební dozor investora, který vás provede všemi úskalími a pohlídá i kvalitu prováděných prací. Tento člověk vám v důsledku může ušetřit mnoho času, nervů a v neposlední řadě peněz. 

Roční úspora až 70 %

Zateplením lze roční výdaje na vytápění zredukovat o 50 až 70 %. Výrazných úspor dosahují především majitelé obývající staré panelové či rodinné domy. Z posledního sčítání lidu ostatně vyplývá, že v Česku žije zhruba 13 % domácností v domech postavených před téměř 100 lety. Další třetina Čechů obývá domy staré od 45 do 95 let.

Staré nemovitosti jsou kvůli výrazným únikům tepla doslova žrouty energie. Modelovým příkladem může být rodinný dům s ročními náklady na energie okolo 50 000 korun. Zateplením fasády, podlah a stropů lze tyto náklady snížit až o 50 %. Návratnost podobné investice bývá v závislosti na provedené úpravě zhruba 10 let. A tuto dobu může dramaticky zkrátit využití dotačních programů.

Pozor na výběr vhodného izolantu

Výběr vhodného izolantu je pro správnou funkčnost zateplovacího systému a výši úspor za energie zcela zásadní. V Česku je dlouhodobě nejpopulárnějším izolačním materiálem pěnový polystyren, a to díky svým tepelně izolačním vlastnostem, nízké hmotnosti, snadné tvarovatelnosti a ekologické nezávadnosti. Jeho kvalitu poznáte podle loga Značka kvality udělované od roku 2010.

Druhým nejčastějším izolantem je minerální vlna, za kterou však zaplatíte až dvojnásobek. Jistotu navíc nemáte ani u návratnosti investice. V zimě totiž při působení běžné vlhkosti může u minerální vlny hrozit kvůli její vysoké nasákavosti pokles tepelně izolačních vlastností oproti pěnovému polystyrenu až o polovinu. Při práci s ní navíc dochází k zvýšené prašnosti s obsahem jemných vláken.

Zateplení a plísně v domácnostech

Výskyt plísní v domácnostech provází mnoho mýtů a fám. Je proto dobré se podívat na příčinu jejich vzniku a možnosti odstranění. Výskyt plísní v interiérech je způsoben vysokou relativní vlhkostí v kombinaci s nízkou teplotou vnitřních stěn. Aby plíseň nemohla vzniknout, je třeba udržovat teplotu konstrukce dostatečně vysoko nad teplotou rosného bodu.

Teplotu lze zvýšit právě zateplením vnějších stěn nebo třeba výměnou oken za nová, ideálně s izolačním trojsklem. Vlhkost bytu snižuje také pravidelné intenzivní větrání (jednou za 2 až 3 hodiny na 2 až 3 minuty). Obava z přílišného ochlazení místnosti není na místě, neboť studený vzduch zvenku má jen velmi malou tepelnou kapacitu a po ukončení větrání se rychle ohřeje od teplých stěn na okolní pokojovou teplotu.

U nových domů proto často instalováno řízené větrání s rekuperací tepla, které zajistí minimální tepelné ztráty a zároveň vysokou kvalitu vzduchu díky neustálé výměně a použitým filtrům. Obavy, že by zateplením mohly plísně vznikat, nejsou na místě. Plísně většinou vznikají v nezateplených stavbách s vysokou vnitřní vlhkostí, kterou typicky způsobuje nedostatečné větrání a nízká vnitřní teplota obvodové konstrukce. Kvalitní vnější zateplení odstraní tepelné mosty a zabrání srážení vodní páry na zdivu, čímž výrazně klesá pravděpodobnost vzniku plísní. 

Zateplení má smysl i v létě 

Zateplení lidé nejčastěji aplikují kvůli úsporám tepla během mrazivých zimních měsíců. Ale kvalitní zateplení svou funkci plní také v létě. Průzkumy ukazují, že v přehřátém domě či bytě žije bezmála každý druhý Čech. Horko v domácnosti s sebou přináší zdravotní rizika, zatímco celoroční výkyvy teplot příliš neprospějí vaší peněžence. Komplexní zateplení domu v kombinaci se stíněním oken sníží přehřívání domácnosti a zajistí stabilnější teploty nejen v zimě, ale i během horkého léta, kdy naopak ušetříte za klimatizaci.

Díky zmíněným opatřením lze při venkovních teplotách přes 30 °C udržovat vnitřní teplotu pod 23 °C. K zastínění oken se hodí i vnější žaluzie, které nepropustí sluneční paprsky na skleněnou výplň oken, ale zároveň vpustí dovnitř dostatek světla. Proti přehřívání pomáhá také intenzivní větrání v brzkých ranních hodinách, kdy jsou teploty venku nižší než uvnitř domu.

Využijte dotační programy 

Zateplení je pro mnoho českých domácností finančně náročné. Podle našich statistik trápí nedostatek finančních prostředků až třetinu lidí, kteří o zateplení uvažují. Proto se vyplatí detailně prozkoumat dostupnost všech dotačních programů. Ty totiž mohou zkrátit dobu návratnosti investice až na polovinu.

Dotační programy na zateplování jsou rozděleny mezi tři ministerstva (MPO, MŽP a MMR). V posledních letech se díky aktivní komunikaci mezi ministerstvy jednotlivé programy a jejich podmínky velmi zjednodušily.

Aliance Šance pro budovy připravila ve spolupráci s ministerstvy webovou stránky www.renovujdum.cz, kde jsou programy stručně popsány a rozděleny do kategorií podle toho, zda se hodí pro novostavbu či rekonstrukci nebo zda jsou vhodné pro rodinný dům, bytový dům, veřejnou budovu nebo budovu pro podnikání. Řada lidí bohužel stále neví, že existuje mnohem více dotačních programů než jen Nová zelená úsporám. A to je škoda.