Gott své stanovisko ohledně příští hlavy státu sdělil Blesku bez konkrétního jména ve středu před zahájením voleb. „Současné prezidentské klání sleduji velmi bedlivě, nejen z pohledu názorů a vizí jednotlivých kandidátů, ale zejména z jejich celkového projevu. K volbám půjdu, o prezidentských kandidátech s rozvahou přemýšlím. Budu proto volit člověka, kterého si vážím, jehož myšlenky a názory jsou mi blízké, a vím, že naši republiku bude opět dobře reprezentovat. A mohl by dle mého obstát i v nelehké době, která nás nepochybně čeká,“ řekl doslova.

Některá média to potom interpretovala jako jednoznačné vyjádření podpory Miloši Zemanovi. Pravděpodobně za to mohlo slovo „opět“, které svádí ke dvojímu výkladu. Někdo v tom vidí význam ve smyslu „opět Miloše Zemana“, může to ovšem znamenat i „opět, na rozdíl od Miloše Zemana.“

Gottův výrok si ve svůj prospěch vysvětlil i právě Zeman, který do druhého kola prezidentské volby postoupil jako vítěz kola prvního. A na odpolední tiskové konferenci se zpěvákovou podporou pochlubil. „Jsem vděčný za jakoukoliv pomoc a podporu. Zaregistroval jsem s velkým potěšením, že mně před volbami vyjádřily podporu tak různorodé osobnosti, jako je na jedné straně Andrej Babiš a na druhé straně Karel Gott,“ řekl před novináři.

Sám Mistr mu ale podporu explicitně nevyjádřil. „Jako vždy, při všech volbách, jsem jmenovitě nepodpořil žádného kandidáta. Proto ani jejich výroky nekomentuji,“ ohradil se po Zemanově vyjádření.

Zemanův výklad hájí i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Mistrovo poselství bylo zřejmé každému pozornému čtenáři,“ uvedl v neděli pro web iROZHLAS.cz.

Prezidentské volby 2018 – termín voleb, profily kandidátů i návod, jak volit s voličským průkazem najdete zde >>>

Fotogalerie
32 fotografií