Vycházka započala na holešovickém nádraží, které bylo kdysi centrem starých Holešovic. „Pokud přežijeme přechod magistrály, prohlédneme si zarůstající stadionek, vzpomeneme, jak nám miliardář zboural jedinečnou industriální památku, zkontrolujeme Zeppelin a nekoupíme si pivo v holešovickém pivovaru,“ vtipkoval Petr Zeman, iniciátor projektu Prázdné domy.

Návštěvníci akce viděli nejen chátrající budovy starých Holešovic, ale také příklady toho, kdy se milionáři zasadili o zachování a zvelebení místa. Právě takovým byla galerie DOX, která nově překvapila vzducholodí Guliver.

Kde jsou ti hipsteři z Letné,“ povzdechl si Zeman u malého zarostlého stadionu, na kterém se kdysi hrál volejbal. „Pozemky vlastní společnost, která zde plánuje bytový projekt Vivus Argentinská. Sedmipodlažní obytný areál je členěn na čtyři objekty,“ prozradil Zeman při pohledu na kdysi využívaný stadion.

Podívejte se na plány majitele.
Autor: Eva Fornálová

Mrazivá dvouhodinová vycházka skončila v prázdné, ale brzy opět využívané budově nové radnice, která nezmění tvar, jen obložení. „Zvolili jsme cihlu, protože to vypadá industriálně,“ prozradil jeden z architektů, který se podílel na tvorbě vítězného návrhu.

Nejednalo se o první vycházku tohoto druhu. Projekt Prázdné domy pořádá tyto naučné trasy po metropoli každý měsíc. Příště se můžete přidat 18. února na téma Od kasáren k pneumografu nebo 18. března Kolem Václavského náměstí.

Více se o projektu Prázdné domy dočtete TADY.

Podívejte se na fotografie z vycházky: 

Fotogalerie
35 fotografií