Aktivisté z iniciativy Prázdné domy se snaží upozornit na smutná místa bez života, a to právě proto, aby se lidé rozhlédli kolem sebe a iniciativu na tato místa upozornili. „Cílem je vybudovat databázi, kam by sami lidé nahrávali fotografie opuštěných míst,“ vysvětloval Radomír Kočí, který společně se Zemanem iniciativu vede.

„Majitelé si totiž budovu koupí se záměrem na místě postavit nový objekt a my bojujeme proti účelovému chátrání budov,“ prozradil Petr Zeman důvod, proč je tolik historických budov neobydlených a v tak hrozivém stavu.

Vycházky poukazují na smutnou pravdu

Aby ještě více poukázali na toto téma, týkající se nejen hlavního města, pořádá spolek i pravidelné vycházky. Jedné se účastnila i redaktorka Blesk.cz.

Video
Video se připravuje ...

Malá ukázka z vycházky Eva Fornálová

Během poslední procházky v úterý 25. října odpoledne vyšlo najevo, že v metropoli je více než tucet opuštěných míst. Jedním z nich jsou například parní lázně u botanické zahrady nebo vyšehradské nádraží.

Proč zrovna tento dům?

Typickým příkladem na první pohled chátrajícího domu, u kterého se čeká na to, až se zhroutí střecha, jsou Lázně v Apolinářské. „V roce 2009 obydleli místo i squatteři. Tehdy je vyhnala policie. Poté si majitel vymyslel, že zde vytvoří hotel, ale opět z toho sešlo. Asi čeká, až to spadne a bude moci postavit něco nového,“ rozesmál se Kočí.

Další prázdný dům
Autor: Eva Fornálová

V roce 1905 vybudované vyšehradské nádraží je dnes místem sprejerů. „V roce devadesát proběhla rekonstrukce. Ovšem byla špatně provedena a do budovy začalo zatékat,“ prozradili osudovou ránu Zeman. „Četli jsme v Blesku, že jeden architekt zmiňoval, že by se mělo místo rekonstruovat v roce 2017. Kdoví, zda se toho dočkáme,“ pousmál se na závěr u místa Kočí.

Kromě opuštěných starých budov aktivisté ukázali i příklad nové. „Tady vidíte, že se může vybudovat úplně nová budova, která je ovšem pro zvolené vysoké nájmy z velké části nevyužita,“ představili obrovskou budovu na Smíchově, kterou bylo možné vidět nedávno zevnitř při slavnostním otevření.

Budovy někteří majitelé využijí efektivně. „Vidíte, tady ty dva domy slouží jako držáky na reklamy a funguje jen přízemí,“ ukazoval Zeman Na Knížecí.

Aktivisté by rádi rozšířili povědomí o prázdných domech i mimo Prahu. „Na jaře bychom rádi vypravili autobus po opuštěných kostelech a továrnách. Chtěli bychom do severních Čech,“ prozradil Zeman, který by rád ukázal nevyužitá místa v Děčíně nebo v Ústí nad Labem.

Jak poznat prázdný dům?

1. Všimněte si slepých zvonků. Nedá se na nikoho dozvonit. „A jak vidíte, tady nejsou vůbec,“ zasmál se Zeman v ulici Apolinářská.
2. Dům má přídavné zámky a petlice.
3. Prasklé tabulky nebo zazděná okna proti vniknutí.
4. Kovové části domu brzy zmizí. „Za krabičák vám je ve sběrně vždycky vezmou,“ smál se Zeman.
5. Narušení střechy, aby mohl majitel dům zbourat. 

Fotogalerie
27 fotografií