Ledviny jsou párový orgán fazolovitého tvaru umístěný po obou stranách páteře v břišní dutině, zhruba v úrovni bederní páteře. V lidském těle mají nenahraditelnou roli hned v několika ohledech. Zajišťují filtraci odpadních látek nahromaděných v krvi a vylučují je prostřednictvím moči. Ledviny rovněž napomáhají zajistit rovnováhu vnitřního prostředí – udržují stabilní pH, regulují množství tekutin, ale také soli, vápníku, hořčíku a dalších prvků v těle. V ledvinách se vytváří některé důležité hormony, například erytropoetin, jenž je zodpovědný za tvorbu červených krvinek.

Abychom zajistili správnou činnost ledvin a minimalizovali jsme riziko onemocnění tohoto stěžejního orgánu, je třeba dodržovat několik preventivních opatření. V první řadě je důležitý pravidelný pitný režim – denně alespoň 1,5–2 litry tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody. V rámci prevence je vhodné nepřehánět to se solí a jíst spíše méně kořeněná jídla. Vhodná je konzumace ovoce a zeleniny, čímž tělu dodáme důležité antioxidanty.