Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kolik je na nebi hvězd? 3 a 23 nul!

Ve vesmíru jsou miliony až miliardy galaxií. A ty obsahují stovky až tisíce miliard hvězd. A ty obsahují ....
Ve vesmíru jsou miliony až miliardy galaxií. A ty obsahují stovky až tisíce miliard hvězd. A ty obsahují ....  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK, ap - 
2. prosince 2010
20:21

300 000 000 000 000 000 000 000. Tak tolik je přibližně hvězd ve vesmíru. Tvrdí to výzkum profesora Dokkuma. Vědci jsou tímto číslem ohromeni. Dosud se totiž předpokládalo, že hvězd je asi 200 triliard krát méně. V důsledku to znamená jediné. Pravděpodobnost výskytu života i jinde než na Zemi, je mnohonásobně vyšší.

Tým pod vedením Dokkuma z Yaleovy univerzity pátral v  observatoři W. M. Kecka na Havajských ostrovech po takzvaných červených trpaslících. To jsou hvězdy, které jsou jen asi desetkrát až dvacetkrát hmotnější než naše Slunce, ale září tak slabě, že se dosud jejich existence dala doložit jen v Mléčné dráze a v sousedních galaxiích.

Díky citlivým zařízením přišel k závěru, že celkový počet hvězd je v celém vesmíru mnohonásobně víc. Mimochodem, v naší galaxii Mléčné dráze je podle nejnovějšího výzkumu 300 miliard hvězd, což je asi třikrát víc než se předpokládalo

Miliony živých planet

Podle profesora Dokkuma dal jeho výzkum odpověď na dlouho diskutované otázky ohledně množství hvězd, ale i planet. A výsledek je jediný. ""Možná existují miliony Zemí, které obíhají kolem těchto hvězd," řekl Dokkum.

Nově objevení červení trpaslíci mají totiž většinou více než deset miliard let, takže bylo dost času, aby se na jejich planetách případně vyvinuly složité formy života.

anelam ( 3. prosince 2010 13:58 )

to nespletli s dluhem v celé EU .Těch nul.......co tam je

vbene ( 3. prosince 2010 10:16 )

Kecá ,já jsem to zpočítal na 3 a 22 nul!!!! A dokažte mě ,že né!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi