Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fifinka surfuje po netu, Pinďa a Bobík si píšou sms: Čtyřlístek jde s dobou už 500 dílů

Autor: Kateřina Kycltová, šimk - 
29. listopadu 2010
10:12

Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín. Partička, kterou všichni dobře známe. Právě dnes si o nich můžeme přečíst po pětisté! Má ještě náš nejslavnější časopis co nabídnout dnešním dětem? Podle všeho ano! Jeho prodej totiž stále stoupá.

První dobrodružství o čtyřech kamarádech jste si mohli přečíst v roce 1969. Jaroslav Němeček tenkrát vymyslel krátký komiks. Nakladatelství Orbis ho vydalo s tím, že to je zřejmě první a zároveň i poslední zmínka o partě z Třeskoprsk. Jenže opak byl pravdou. Na základě obrovského zájmu čtenářů se začal Čtyřlístek vydávat pravidelně.

O čtenáře nouzi nemá

A jak je na tom dnes? „Čtyřlístek vychází dvacetkrát ročně s tím, že jeho náklad je 37 000 výtisků. Z toho se prodá zhruba 33 000. O čtenáře tedy nouzi nemáme,“ tvrdí šéfredaktor dětského časopisu Jiří Poborák. Podle něj si každé číslo našeho nejdéle vydávaného komiksu přečte zhruba 150 000 lidí! „Můžeme říct, že prodej Čtyřlístku se trvale zvyšuje. Teď nám k tomu navíc i hodně dopomáhají poštovní známky s postavičkami ze Čtyřlístku. Pošta jich zatím prodala zhruba sedm milionů,“ uvedl Poborák.

Čtyřlístek jde s dobou

Zajímá však ještě dnešní děti dobrodružství zajíce, psa, prasete a kocoura? Nejsou pro ně atraktivnější komiksy typu Batman nebo Spider-man? „Čtyřlístek a s ním i jeho hrdinové se samozřejmě dnešním dětem přizpůsobují. V jejich příbězích najdete internet, notebooky, mobily a další vymoženosti moderní doby,“ prozradil Pavel Lipavský ze společnosti Merchandisin Prague, která Čtyřlístek mediálně zastupuje.

Pětistý výtisk si můžete zakoupit v trafikách už dnes za 69 korun. Pokud jste velkým čtyřlístkovým fandou, tak se navíc těšte na výstavu »Čtyřlístek – 500. dobrodružství«, která začne 1. prosince v Muzeu hlavního města Prahy.

djaba ( 30. listopadu 2010 22:35 )

V dobách začátků Čtyřlístku byl doporučovaný hrdina Malý Bobeš , jenž v prázdných kapsách měl prak a kus drátu a chodil bos.Režim potřeboval takové p*itomečky , hladové a roztrhané ,s omezeným rozhledem.Vlastnit a vědět něco navíc nebylo vítané.Proto i ti tehdejší hrdinové sice nechodili v dřevácích ,ale přece jen opatrně využívali přírodní zákony a techniku.Naopak dnešní hrdina si nevystačí jen s rybičkou a plochou baterií.Aby uspěl u dnešní mládeže a dětí ,musí nutně přiřadit do své výzbroje mobil , internet nebo alespoň laser. .

Zobrazit celou diskusi