Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volební krize: Změní se ústava!

Mirek Topolánek chce rozpustit sněmovnu
Mirek Topolánek chce rozpustit sněmovnu  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK, rvs - 
2. září 2009
14:01

Politické špičky se u Václava Klause dohodly, že sestaví expertní skupinu pro změnu ústavy. Ústavní soud bude jednat až 10. září.

Experti politických stran co nejrychleji připraví variantu novely české ústavy, která umožní konání předčasných parlamentních voleb v původně plánovaném říjnovém termínu nebo co nejdříve poté. Po dnešní schůzce nejvyšších ústavních činitelů a předsedů parlamentních stran na Pražském hradě to řekl prezident Václav Klaus. Zákon by umožnil jednodušší rozpuštění sněmovny a vyhlášení voleb.

Právní experti: Volby mohou být v listopadu

Přijmout senátní novelu ústavy, a otevřít tak cestu k předčasným volbám, kterou v úterý zkomplikoval Ústavní soud, může Poslanecká sněmovna již příští týden. Shodli se na tom tom předsedové ODS a ČSSD. Ani Senát podle svého předsedy Přemysla Sobotky nebude s přijetím dohodnuté úpravy otálet.

Senát projedná ústavní novelu o rozpuštění sněmovny krátce po jejím přijetí dolní komorou, tedy už příští týden. Řekl to předseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). Přesný termín schůze má stanovit tento čtvrtek senátní organizační výbor. Sobotka očekává, že novelu podpoří zákonodárci ze všech parlamentních stran.

Ústavní soud projedná Melčákovu stížnost 10. září

Plénum Ústavního soudu se znovu sešlo nad stížností poslance Miloše Melčáka proti zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení parlamentních voleb na začátek října. Na plénu se ÚS dohodnul, že projedná zákon veřejně 10. září. Znamená to, že předčasné volby vyhlášené na 9. a 10. října se pravděpodobně nestihnou. Zároveň soud požádal účastníky řízení o co nejrychlejší dodání jejich vyjádření ke stížnosti a návrhu poslance Miloše Melčáka. Více o jednání čtěte zde.

-VOLBY 2009: Blesk.cz, váš volební průvodce-

evolucius ( 3. září 2009 23:16 )

Tobě se nemá co zapařit ty popeláři!

evolucius ( 3. září 2009 15:05 )

Raději budu volit bohatého knížepána,který nic neukradl,(naopak mu bylo bolševikem ukradeno)...nikdy nebyl u komunistů,...(ani jeho rodina ), mluví několika jazyky,ve světě ho berou jako soběrovného,má svůj majetek,zná cizinu,neni buran...zná význam gest,a že si někdy zdřímne mi nevadí...kdo spí,neškodí...jiná varianta pro mne není...jedině nevolit...pardon

ervin ( 3. září 2009 08:19 )

Pokud jde o prachy a blaho politiků, tak dokáží provést změnu ústavy "na počkání". Najednou se dokážou bez mrknutí oka dohodnout!!! Je to banda prachobyčejných všiváků...

mujboze ( 3. září 2009 00:18 )

...je mi líto, vzešel...neb oni jsou zrcado naše a my jsme zase v mase oni...

evudar ( 2. září 2009 22:43 )

Ne jen to, to bylo keců jak bude přímá volba prezidenta, jak bude odvolatelnost poslanců! Teď jim do koryt šáhl jeden děda a už se mění ústava. Jak mohl dneska Vašek - šašek říct, že se shodly všechny parlamentní strany a vedle něho stál Trautenberg z TOP 9!!! Kdo z vás volil ve volbách TOP 9ku? Co tam dělal? Byl zvolenej za kabátníky, už u nich není tak co dělá v parlamentu. Je mi z nich na blití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa