Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Německu se zvýšil počet uprchlíků na dávkách. Nejvíc jich je ze Sýrie

Autor: ČTK, tmp - 
1. srpna 2016
19:19

S loňským příchodem migrantů výrazně stoupl v Německu počet cizinců pobírajících dávky v nezaměstnanosti. Ke konci dubna dostávalo tyto dávky přes jeden a půl milionu osob se zahraničním pasem. Oproti loňsku jde o nárůst o 12,4 procenta. Každý čtvrtý příjemce dávek tak pochází nyní ze zahraničí. Vyplývá to z aktuálních čísel německého úřadu práce, o nichž informuje agentura DPA.

Podle mluvčí německého úřadu práce je nárůst příjemců dávek způsoben hlavně vysokým počtem uprchlíků ze Sýrie a Eritreje. Ze statistik vyplývá, že během jednoho roku stoupl počet Syřanů pobírajících dávky o téměř 200 procent na více než 242 000. Počet Eritrejců odkázaných na dávky se zvýšil o 229 procent na přibližně 16 700.

Dávky v nezaměstnanosti ale v Německu dostává i větší množství Bulharů a Rumunů. V případě Bulharů jde o více než 73 000 osob, což představuje nárůst během jednoho roku o 35,3 procenta. Počet příjemců dávek z řad Rumunů vzrostl o 36,4 procenta na zhruba 60 000 lidí.

O přibližně deset procent naopak klesl počet Rusů i Ukrajinců pobírajících dávky. Současně se snížil počet Němců odkázaných na dávky. To vedlo k tomu, že od loňského do letošního dubna v Německu mírně poklesl celkový počet příjemců dávek v nezaměstnanosti, kterých je nyní 5,93 milionu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi