Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další dítě v rozpáleném autě, matka odešla nakoupit. Zasáhl čtenář Blesku

Autor: ula - 
13. července 2018
19:22

Teplota ve stínu 27°C  a několikaměsíční dítě zavřené a autě. Obrázek, který známe z posledních měsících až příliš často, se v pátek odpoledne naskytl i čtenářovi Blesku na parkovišti u obchodního centra v Olomouci. Kojenec spal v autosedačce, okna byla zavřená. Okamžitě proto začal jednat, aby zabránil tragédii. Matka k autu dorazila poté, co ji nechal vyvolat rozhlasem a tvrdila, že byla pryč jen dvě minuty.

 

Jen co si muž všiml osamoceného dítěte, rozhodl se na nic nečekat a nechal v obchodním centru vyhlásit rozhlasem SPZ auta s tím, že se hledá majitel. 

 „Celé to trvalo asi pět minut. Paní se mezitím vrátila k autu s platem jogurtů a se starším dítětem a tvrdila, že byla asi dvě minuty pryč. Nepřišlo jí zvláštní, že nechala dítě samotné v autě,“ popisuje situaci čtenář.

Video  Rodiče nechali v rozpáleném autě holčičku: Upocenou a omdlévající ji zachránili strážníci  - MP Brno
Video se připravuje ...

Nepoučitelní rodiče?

Podobné situace nejsou v letních měsících bohužel ojedinělé. Rodiče neuvěřitelně riskují, pokud nechají dítě nebo i psa v rozpálených vozech samotné. Jeden z případů se odehrál na konci května v Brně, kde policisté vysvobodili z auta tříletou holčičku poté, co rozbili obuškem okno.

„Nechat dítě v rozpáleném autě na přímém sluníčku – mně pořád nedochází, že to je schopen někdo udělat. Chápu, že mohu být zaneprázdněn nějakou myšlenkou, ale na tohle zkrátka nemohu zapomenout, navíc pokud jsou tam oba rodiče,“ řekl ve studiu Blesk Marek Hylebrant, vedoucí školicího centra Středočeské záchranky.

Záchranáři tedy důrazně varují, aby rodiče nenechávali děti v autě.

„Děti mají jinou termoregulaci než dospělí. Jsou více náchylné na pokles vody v těle a rychleji reagují na nárůst teploty,“ uvedl zkušený záchranář.

Jak poskytnout pomoc dítěti, které vytáhnete z přehřátého auta? 

  • Odneste dítě do chladné místnosti.
  • Začněte dítě ochlazovat, např. mokrým ručníkem. Rozhodně ale ne příliš ledovou vodou.
  • Můžete na něj pustit i ventilátor.
  • Podávejte tekutiny, po doušcích, nejlépe samozřejmě vodu, prokládat můžeme i minerální vodou.
  • Sledujte stav dítěte, při zhoršení okamžitě volejte záchrannou službu, např. pokud ztrácí vědomí.

Video  Rodiče nechali holčičku (3) v rozpáleném autě: Záchranář radí, jak dát první pomoc  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

homoerectus ( 13. srpna 2018 15:15 )

Vy možná rozumíte autům, ale nerozumíte dětem.

homoerectus ( 13. srpna 2018 15:12 )

Není normální nechat dítě samotné v autě a vzdálit se! Ale idiotů, jak tvrdíte, se najde stále dost - o tom svědčí i váš příspěvek.

penecas ( 15. července 2018 01:14 )

dítě v autě byo a bude vždy normální věc. samozřejmě se může najít nějaký idiot, který nepřemýšlí, ale proto snad nebudu voal ke každému auto s dítětem zásahovku. prostě toto je na pořadu den a má to velkou publicitu. zádśadní je však zodppovědnost!

penecas ( 15. července 2018 01:10 )

magor? kahoru, je jednoduché tu napadat lidi. argumenty asi nemáš...

penecas ( 15. července 2018 01:07 )

asi nerozumíte autům. to je úplný nesmysl, co jste napsala je neznalost. myslíte si snad, že někdo chce dobrovolně zabít svoje dítě...? trochu mi to připomíná aktivitu pomocné hlídky policie. to byli největší debilové.

Zobrazit celou diskusi