Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mražené kočky a psi v bistrech? Hygienička popsala, co odhalily kontroly

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
11. června 2018
06:10

Češi léta spekulují, jestli se některé pokrmy v různých bistrech a rychlém občerstvení nevyrábí z masa koček či psů. Hygienička a epidemioložka Zdeňka Jágrová, která v oboru pracuje přes 40 let, ve studiu Blesku tento oblíbený hoax vyvrátila. Žádné takové maso kontroly v mrazácích neodhalily. Hygienici ale opakovaně objevují jiné „chuťovky“.

Hygienici při kontrolách nejrůznějších restauračních a stravovacích provozoven narazí na nejrůznější „nechutnosti“. Ale věčné fámy o zamražování koček jsou prý nepravdivé.

„Já si takový případ nepamatuju, a to v hygienické službě pracuju docela dlouho. V těch různých provozovnách se najdou nejrůznější věci, staré omáčky, přípravky na nakládání masa, které nesplňují požadavek na dobu přípravy. Ale že by se našly kočky, to ne,“ řekla v rozhovoru Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Nelegální jatka v tržnici

Takový případ v posledních letech nezaznamenali ani inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „Na kočky nebo psy jsme, co si vybavuji, přímo nenarazili. Ale při kontrolách jsme měli řadu závažných nebo fatálních porušení,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Pamatuje například kuchyně, ve kterých se domácí zvířata volně pohybovala. „Byla chována jako mazlíčci a mohlo tak dojít ke kontaminaci. A třeba v pražské tržnici jsme při kontrole narazili také na nelegální porážku drůbeže,“ dodal Kopřiva.

Podívejte se, na jaké „hnusy“ letos narazili inspektoři SZPI v českých bistrech a restauracích:

snehulak ( 12. června 2018 12:31 )

Udělat výborně psa, není jednoduché. Na rozdíl od levného masa, leckdy prošlého. Jen naivové si myslí, že tohle je praxe? Zabíjet psy? Kočku jsem nikdy neochutnal (na rozdíl od vynikajících nutrií a ondatry), ale její maso je údajně dost cítit.

janka69 ( 11. června 2018 23:22 )

Dobrú chuť , vám praje čínska reštaurácia už si tam nič nedááám

illyria ( 11. června 2018 23:02 )

raději dostanu rakovinu střeva po 40ti letech papání bůčku, vepřa knedla atd. než si prostřelit hlavu po roku papání zrní...

homoerectus ( 11. června 2018 18:54 )

Je naivní, kdo si myslí, že mu dají v asijské restauraci či bistru na talíř maso ze psa či kočky namísto jeho oblíbeného kuřecího či vepřového. Pravděpodobnost je stejná, jako že zamění hovězí kližku za pravou svíčkovou, tedy 0. Pro ně je totiž psí či kočičí maso lahůdka, kterou rádi spořádají sami.

mandat ( 11. června 2018 17:35 )

Kdyz se Nemecko sjednotilo, nahrnulo se do Vychodniho Berlina plno Asiatu a otvirala se jedna asijska restaurace za druhou. Behem jednoho mesice zmizelo 1 500 pejsku a pri normalni kontrole,kde se hledali ilegalni pracovnici se naslo v nekolika restauracich v plastikovych popelnicich psi hlavy a obojky.Jine zase ohrivaly psi konzervy a hazelo se tam jen asijske koreni a zelenina.

Zobrazit celou diskusi