V Brně šlo „na dračku“ hadí maso za tři stovky. Kdo zaváhal, už nic nedostal

Autor: ČTK, mah - 
12. května 2018
17:37

Kdo přišel odpoledne, už neochutnal. Návštěvníky brněnského Extrem Food Festivalu natolik zaujalo hadí maso a krokodýlí maso, že pro ty, kteří přišli odpoledne, už žádné nezbylo. Zájem o novinky na festivalu překvapil i organizátora Pavla Pichlera. Ten nečekal, že si porci za 300 korun koupí tolik lidí. 

Festival netradičního a extrémního jídla se konal v Lužánkách potřetí a zájem o něj stále roste. Letos přesáhla návštěvnost 1000 lidí a kvůli tomu už Pichler zvažuje, že čtvrtý ročník bude dvoudenní. Dopoledne dokonce někteří lidé kvůli přeplněnosti areálu a frontám odcházeli.

„Nechceme festival přesouvat na jiné místo, protože Centrum volného času Lužánky je velice příjemné a jsme rádi, když tu lidé stráví celý den,“ řekl Pichler. Letos se také tři stánky a zmrzlinový stánek přesunuly před hlavní areál a vznikla u nich odpočinková zóna.

Když došli hadi, zachutnali šneci a hmyz

Odpoledne, když došlo hadí a krokodýlí maso, se tvořily největší fronty u hmyzích pokrmů a u pochutin ze šneků. „Každý rok se také snažíme obměňovat ovoce, aby lidé chodili znovu. Původně jsme si mysleli, že budou chodit cestovatelé, ale ti to ochutnají na cestách, zatímco k nám chodí ti, kteří třeba tolik necestují,“ řekl Pichler. Poprvé bylo možné také ochutnat holoubata.

I na příští rok předpokládá, že se objeví něco nového, komplikací je pouze legislativa. „V některých případech bychom bohužel měli problémy s hygienou, protože české zákony některé potraviny nepovolují, přestože v jiných částech světa mohou být běžné. Napadá mě balut, což je zárodek kuřete, který se jí v jihovýchodní Asii zcela běžně. Kromě hygieny bychom však měli asi problém i s ochránci přírody,“ uvedl Pichler.

Lidi zaujal i gulášový festival

Do nedávna byl problémem i hmyz, který je v Evropské unii na talíři legální teprve od letošního 1. ledna. „Dřív se jedl v klubech, na veřejnosti to bylo komplikované. Povolení je vidět na řadě food festivalů, kde se nyní hmyz stal běžnou záležitostí,“ uvedl Pichler.

Jiná část Lužánek dnes žila také Gulášfestem, při němž soutěžilo několik týmů ve vaření guláše na ploše tenisových kurtů. Lidé pak mohli porci soutěžních gulášů ochutnávat. I zde se sešlo návštěvníků několik set a hlasitě soutěžícím fandili.

Zobrazit celou diskusi