Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi se nadchli pro mikrojesle. Pro děti od půl roku jich vzniklo přes 70

Autor: bud - 
19. listopadu 2017
06:15

Jsou určeny pro malé skupiny dětí od půl roku do čtyř let věku a Češi si k nim rychle našli cestu. Řeč je o mikrojeslích, které začaly vznikat letos v lednu poté, co ministerstvo práce a sociálních věcí odstartovalo dotační program na jejich podporu. Celkem vzniklo 71 mikrojeslí, které si rozdělily 131 milionů korun. Zatím tuto služby využily odhadem stovky rodin.

Pardubické rodinné centrum Kulihrášek otevřelo na začátku roku první moderní a státem dotované mikrojesle. O té doby je navštěvovalo nebo navštěvuje 13 dětí a velký zájem provozovatelé registrují i do budoucna. „Už jsme měli zapsané i miminko, které se ještě ani nenarodilo. Nastoupí k nám od ledna,“ řekla Blesk.cz koordinátorka centra Táňa Pipková.

Podle Pipkové rodiče oceňují především rodinnou atmosféru, velmi příznivou finanční dostupnost služby i to, že do mikrojeslí mohou umístit i velmi malé děti. Matky se tak mohou například vrátit dříve do zaměstnání. „Ve skupině mohou být jen čtyři děti. Při tomto počtu je práce s dětmi mnohem lepší, stejně tak lépe probíhá jejich aklimatizace,“ uvedla Pipková.

O děti se starají i tři muži

Mikrojesle jsou v provozu pět dnů v týdnu a minimálně osm hodin denně. Zároveň tu může být postaráno jen o čtyři děti. Pokud je sem přihlášeno více dětí, musí se návštěvy plánovat. Například do mikrojeslí Milísek v jihočeském Milevsku je zapsáno šest dětí a rodiče se tak o místa každý měsíc dopředu dělí pomocí tabulky.

„Máme rozpis a s rodinami dohodneme tak, aby se dostalo na všechny,“ popsala koordinátorka Lenka Bečková s tím, že dokážou aktuálně reagovat třeba na nemoci. „Zavoláme rodičům, že se místo uvolnilo, jestli mají zájem,“ dodala.

Výhodou je, že v mikrojeslích mohou pracovat i rodiče, kteří zároveň pečují o vlastní dítě. Funguje tak téměř třetina všech těchto zařízení. „Setkáváme se s tím, že se rodiče na základě svých zkušeností rozhodnou věnovat péči o děti profesionálně. Pět mikrojeslí bylo zřízeno přímo v domácnosti pečující osob,“ říká Petra Kumová z ministerstva práce, garantka projektu mikrojeslí. Na péči se podílejí také tři muži.

Dalších 224 milionů v příštím roce

Ministerstvo velký zájem rodin o mikrojesle potvrzuje, zatím ale nemá přesná čísla o počtech dětí, které jimi prošly. Kumová nicméně odhaduje, že jde o stovky dětí, minimálně pak o 400 až 500 dětí.

Mikrojesle Milísek v jihočeském Milevsku Mikrojesle Milísek v jihočeském Milevsku | MPSV

Už nyní proto resort chystá novou vlnu dotací. Výzva by měla být spuštěná v listopadu 2018 a rozdělí celkem 224 milionů korun. Peníze budou určeny jak pro nově vznikající mikrojesle, tak pro ty stávající.

„Základní parametry služby zůstanou zachovány. Novinkou bude usnadnění realizace projektů díky zjednodušenému způsobu vykazování výdajů s využitím 40 procent paušálu. Jediné, co budou provozovatelé mikrojeslí dokládat, budou mzdy, platy a odměny,“ uvedl pro Blesk.cz Jiří Vaněk z resortu Michaely Marksové (ČSSD) s tím, že na upřesnění podmínek se nyní pracuje.

Video  Tohle na ně platí: Proč dětem tak dlouho trvá, než zareagují na pokyn rodiče  - Igor Hellebrandt
Video se připravuje ...

Problém s velkým věkovým rozdílem dětí

Rodiče i provozovatelé mikrojeslí si nový koncept i podporu pochvalují. Přesto se po necelém roce fungování objevují některé nedostatky, které fungování do určité míry komplikují. Problematická může být třeba péče o skupinu dětí, mezi nimiž je velký věkový rozdíl.

„Jsme nuceni přibírat děti v takovém věku, aby se to zvládlo. Pak nemůžeme přijmout dítě, které by to hodně potřebovalo, ale v provozu to není reálné,“ uvedla Táňa Pipková s tím, že by uvítala peníze na další pečující osobu.

Pro rodiny je také omezující skutečnost, že děti do dvou let mohou pobývat v mikrojeslích pouze 46 hodin měsíčně. „Je to velmi nepraktické, protože když chce například maminka pracovat, tak pracovní úvazek s takovým rozsahem nesežene,“ myslí si Lenka Bečková, která by do budoucna uvítala změnu. Pro starší děti není rozsah péče omezen.

Popdívejte se, jak to vypadá v mikrojeslích Milísek v jihočeském Milevsku:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

to-snad-ne ( 20. listopadu 2017 06:38 )

Co bude další krok? Zrušení rodičovské a zkrácení mateřské na 3 měsíce po porodu? A mladí bezmozci tomu budou tleskat.

lesnismes ( 19. listopadu 2017 08:28 )

Neni ti rozumet chlapce,devce,? jeste vis prd truhliku o zivote.

lesnismes ( 19. listopadu 2017 08:24 )

Preji cechum vice cizincu a frau Merkel.Ceska nacko- natvrdlost a zloba je potreba trochu rozredit .

moiaza ( 19. listopadu 2017 07:50 )

1912 Takové matce, která dává své dítě od půl roku do jesli, se říka "krkavčí matka". Přesně pamatuji na ty porevoluční kecy. Škoda, že se ty kecy stály samizdatem. Nikdo nemá odvahu odvysílat slova Havla z Melantrichu. Slova různých Havlových ří.tních horolezců a podobných podržtaškek. To by jim rvalo uši. Dnes porodit a nejlépe hned druhý den dítě někde šoupnout. A mámy jsou nadšené! Jako dítě bych takovou mámu nechtěl!

Zobrazit celou diskusi