Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Nedlužíte státu?“ Celník po obědě kontroloval hosty tržnice, chtěl účtenku

Autor: zzu - 
5. června 2017
19:20

Martin si v sobotu s přítelkyní zašel na oběd do pražské tržnice Sapa. Při odchodu je ale čekal nepříjemný zážitek. „Posvítil“ si na ně celník, který nejdřív požadoval účtenku od polévky a později i občanky. Prý chtěl zjistit, jestli nedluží státu peníze. Celníci mají na takové kontroly právo, potvrdila jejich mluvčí. Můžou si „proklepnout“ každého.

„Pracuju kousek od Sapy, chodím tam na jídlo skoro každý den a výjimečně jsme zašli i v sobotu. Vyjížděli jsme zadním vchodem, kde bylo obyčejné, ničím nenápadné auto Celní správy,“ zmínil Martin.

„Pán nás zastavil, byl naprosto slušný, nepůsobil nepříjemně. Ptal se, co jsme si koupili, tak jsem mu řekl, že nic, že jsme byli na polévce. Dále se ptal, jestli jsme dostali účtenku, a já jsem řekl, že ano, ale že si ji neberu, protože mi to připadá nablblé,“ připojil muž.

A Martin pokračoval: „Ptal se mě, kde přesně jsme byli, ale nechtělo se mi uvádět konkrétní podnik. Potom se zeptal, jestli bych to řekl i na kameru. Nakonec nás vyzval, abychom mu dali občanky, opravdu se slovy: Jdu si zjistit, jestli něco státu nedlužíte. Za chvíli se vrátil, dal nám občanky a jeli jsme dál.“

Razie v pražské tržnici SAPA: Finančák kontroloval zavedení EET

Rozhořčený Martin na kontrolu reagoval nejprve na Facebooku. Jeho status se začal rychle šířit a posbíral řadu rozhořčených reakcí. Například Tomáš tomu nejdříve nechtěl věřit. „To jako fakt? Čas se stěhovat,“ zareagoval. Lukáš se zase zmínil, jakou má Celní správa pravomoc: „Celní správa má dnes větší pravomoce než policie.“

Celníci mohou kontrolovat každého

Mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková potvrdila pro Blesk.cz, že takto zaměřená kontrola o víkendu v Sapě opravdu probíhala. Podle Kaňkové je to častý úkon a celníci mají právo prohlédnout občanky komukoli. „V Sapě probíhaly o víkendu kontroly, jinak se tam kontroluje běžně. My jsme tento příběh zaregistrovali na Facebooku. Celníci takovou pravomoc mají. Nevím, jak mohl ten rozhovor probíhat,“ uvedla Kaňková.

Na kontroly stačí celníkům právě občanský průkaz. „Stává se to i při kontrolách, kdy vozidlo převáží určité výrobky, můžeme tak zjistit, jestli byla zaplacena spotřební daň. Zjistíme přes aplikaci, jestli člověk nebo firma nedluží na dani z přidané hodnoty,“ zmínila mluvčí.

„Že šel pán z oběda? To může říct každý“

Celníci se drží hesla „Důvěřuj, ale prověřuj.“ Nevybírají si určité lidi, zkontrolují kohokoli. „To, že šel pán z oběda, nám může říct každý. Kontrola o víkendu na tohle byla zaměřená a mohlo se to stát. Pán, který šel z polévky, byl překvapený, myslel si, že na to celník nemá právo, ale máme to v kompetenci a můžeme zkontrolovat každého. Což samozřejmě nemyslíme špatně. Občanský průkaz nebo doklad o tom, že je majitelem firmy, to je věc, kterou Celní správa může požadovat. Stává se to v tržnici nebo na silnici, kde kontrolujeme zavazadlové prostory aut,“ dodala Kaňková.

Účtenka není dogma

Tisková mluvčí pražských celníků Ivana Kurková připustila, že není povinností zákazníků, aby si účtenky brali. Pokud je nemají, nic se neděje. Pokud ji zákazník má, celník může účet podrobit další kontrole.

„O tomto konkrétním případu nevím. Pokud ale probíhají kontroly v Sapě, které jsou tam pravidelně, tak kontrolujeme zboží, které uniklo Celní správě, kontrolujeme padělky a nově EET a hazard. Máme právo zkontrolovat i člověka, který vychází z restaurace. Chráníme stát před nepoctivými provozovateli. Člověk, který vyjde z restaurace, není povinný mít účtenku u sebe. Celníci ho mají právo zkontrolovat, jestli si vzal účtenku. Mohou si ji projet a zjistit, zda tam byly řádně odvedeny všechny tržby,“ dodala Kurková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekarna ( 6. června 2017 21:05 )

Už abyto tady vzaly jo frajeři do rukouch. Nejdřiv STB ničila lidi,a tohle jsou z...i !!!!!!!,,

pekarna ( 6. června 2017 21:02 )

VOLILI JSTE BABIŠE SLOVÁKA TADY TO MATE ČEŠI. ZACHVILKU VÁM TI LEHKOŽIVKOVE,VEMOU I JIDLO.AŤ JDE NA SLOVAČ UŽ ZO POCHOPTE DARMO ŽROUT!!!!!

syrucek ( 6. června 2017 09:45 )

Tvl, horší jak za komančů a že tohle srovnání nerad používám. účtenky si zásadně neberu a Babiš mi s tou jeho přiblblou loterií může políbit...

teodor800 ( 6. června 2017 09:10 )

To je ono, kontrolovať či máš účet z toho čo máš v bruchu, alebo v taške napr. ideš do nemocnice máš tam ovocie, hygienu, náhradné uteráky, toaleťák. Takže bez účtu ani na WC? Lebo občan okráda štát? Choré, choré a ešte raz choré...

fotrpjotr ( 5. června 2017 23:56 )

Když za komunistů StB sledovala kriminální živly,chartisty a podobnou havěť,to bylo křiku,že je to omezování svobody,dnes sleduje kde jaká pakáž každého a je to v pořádku.

Zobrazit celou diskusi