Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišův nástupce Pilný: Loterie k EET začne 1. listopadu. Bude to bomba?

Autor: Tomáš Belica - 
5. června 2017
15:00

Téměř rok po startu elektronické evidence tržeb (EET) dostanou Češi důvod, aby účtenky za svoje nákupy jen tak nevyhodili do koše. Od 1. listopadu odstartuje loterie, do které si budou moci svoje účtenky kupující registrovat a těšit se na výhru. Termín startu uvedl nástupce šéfa ANO Andreje Babiše (62) Ivan Pilný (72, ANO). Zároveň ale přiznal, že sám novince příliš nevěří.

I váš předchůdce myslel na zadní kolečka, když sestavoval státní rozpočet na příští rok se schodkem 50 miliard. Vaše starost bude usměrňovat do této výše požadavky vládních kolegů. Zaskočil vás některý z nich?

Státní rozpočet má nějaký rytmus, takže žádný rozpočet zatím není. Je jen výdajový rámec sestavený mým předchůdcem. Teď se pracuje na podrobných tabulkách, které mám do vlády předložit 21. června. A až v připomínkovém řízení se teprve objeví požadavky jednotlivých ministrů.

Ale ty už jsou známy.

My už je samozřejmě máme sesumarizované a je to tak, že závazek vlády, tedy deficit 50 miliard, hodlám respektovat. Požadavky jednotlivých ministerstev dávají dohromady ještě 89 miliard navíc. No a to by vytvořilo schodek 139 miliard.

Jelikož o sobě tvrdíte, že jste lakomý, tak ten 50miliardový deficit nepřekročíte?

To je těžké, zejména proto, že jsou věci, které už nemohu ovlivnit. To jsou hlavně mandatorní výdaje. Vzpomněl jsem si na jedno úsloví amerického investora Warrena Buffetta, který říkal: „Teprve když opadne příliv, pozná se, kdo plaval nahý.“ No a po éře pana ministra Kalouska jsme byli nazí skoro všichni. Jak podniky, tak občané, a musíme je nějak obléknout. Ale jsou tady požadavky oblékat je do brokátu, a na to prostě nemáme. Ty mandatorní výdaje stoupají, jsme před volbami, což znamená, a říkám to zcela otevřeně, ten rozpočet je politický. Ten deficit 50 miliard je ohrožen.

Jaké požadavky půjdou rovnou do koše?

Nebudu přijímat žádné další požadavky na mandatorní výdaje, protože ty jsme teď uspokojili před volbami. Nebudu přijímat výdaje investičního charakteru, kde není návrat investic.

Teď mám problém – a je to usnesení vlády – dát panu Bělobrádkovi tři miliardy navíc. Protože ty peníze, které tam jdou, jsou převážně spotřebovávány, není tam měřen návrat investic a s tím mám problém. Usnesení vlády mě zavazuje, muselo by se revokovat. Je také ale třeba říct, že tento rozpočet bude dokončen 25. srpna a potom spadne pod stůl, protože vláda bude v demisi. Budou volby, přijde nová vláda, Sněmovna se s tím bude muset vypořádat, takže teoreticky by šlo říct, že je jedno, co si tam namaluji. Ale mám nějakou zodpovědnost a za ten deficit budu bojovat.

Ohlásil jste spuštění účtenkové loterie k 1. listopadu, termín se už ale několikrát odsouval. Teď už je to konečný termín?

Ano.

Vy sám prý ale konceptu této loterie nevěříte, je to tak?

Ony ty zkušenosti ze zahraničí neukazují, že by to byla nějaká bomba. I tam, kde se to povedlo, třeba na Slovensku, se to rozjelo velmi dobře, ale pak to zase upadlo v zapomnění. Třeba po roce, až budeme mít nějaká data, se můžeme podívat na to, co to přineslo. Ty náklady na loterii nejsou nijak astronomické, ale musí to něco přinést a my v současné době nejsme schopni oddělit ani data, kolik přineslo EET, od dalších vlivů, jako je snížení DPH na potraviny v restauracích a podobně. Až budeme mít data, tak to prostě nějak zhodnotíme.

Vše o Ivanu Pilném naleznete ZDE

Ivan Pilný o návrhu rozpočtu:

aIIahakbar ( 5. června 2017 17:50 )

Retarda zdenekk sbírá účtenky od počátku EET, už má v ústavu několik albumů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa