Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ministři se poprvé „porvou“ o miliardy. Začíná jednání o rozpočtu

Autor: ČTK, val - 
14. června 2017
06:10

Ministři ve středu zahájí na vládní úrovni jednání o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Resort financí (MF) ještě pod vedením šéfa ANO Andreje Babiše navrhl schodek 50 miliard korun, jeho nástupce Ivan Pilný už ale připustil, že deficit bude vyšší. Návrh rozpočtu kritizuje opozice, především kvůli výši schodku.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun.

Stejně jako každý rok se bude muset ministerstvo financí vypořádat s požadavky ministerstev. Ty přesahují podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) plánovaný schodek o 97 miliard korun. Uvedl, že návrh předběžných příjmů rozpočtu na příští rok bez peněz z EU je proti letošku vyšší o 69 miliard, předběžné výdaje jsou meziročně o 59,6 miliardy vyšší.

Vedle opozice návrh kritizují i někteří koaliční politici. Premiér Bohuslav Sobotka například zkritizoval, že je návrh šitý horkou jehlou. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na konci května řekl, že návrh má špatně definované příjmy a nevhodnou strukturu výdajů. Chybí podle něj peníze na infrastrukturu, vědu i sociální péči.

Ministr Pilný připustil, že udržet plánovaný schodek nebude snadné:

Ministři se bouří

Bělobrádek, který má v gesci vědu a výzkum, se také ohradil proti tomu, aby ministerstvo financí zpochybňovalo návrh rozpočtu na tuto kapitolu ve výši 36 miliard korun, který schválila vláda. Ministr Ivan Pilný (ANO) uvažuje o snížení jeho návrhu o 2,8 miliardy korun. „Je opravdu velmi nepřijatelné pro celý systém, aby střednědobé výhledy, které byly schváleny jednomyslně vládou, byly následně ministerstvem financí zpochybňovány, protože to zcela destabilizuje celý systém,“ tvrdí Bělobrádek.

Návrh kritizoval i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj není možné, aby vláda nesplnila závazek vydávat v roce 2020 na obranu 1,4 procenta HDP. Podle návrhu MF by vojáci v roce 2020 měli dostat 1,16 procenta HDP.

Více peněz než letos požaduje například i ministerstvo zemědělství, a to o devět miliard. Návrh ale počítá pro zemědělství se snížením peněz o 4,93 miliardy na 47 miliard korun.

Podle ministra zdravotnictví Miroslava Ludvíka (ČSSD) zdravotnictví potřebuje o 4,3 miliardy víc, než je v návrhu. Ministerstvo financí navrhuje pro zdravotnictví 6,947 miliardy korun, o 311 milionů méně než letos.

Čas do září

S návrhem nesouhlasí ani ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Přes nespokojenost jednotlivých ministerstev návrh státního rozpočtu u většiny z nich a dalších státních úřadů počítá s meziročním růstem výdajů. Největší růst, o 32,6 miliardy korun, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun.

Podívejte se na poslední rozhovor Andreje Babiše před tím, než opustil ministerstvo financí:

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června. Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech ve svých kapitolách a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

marais ( 14. června 2017 10:33 )

Žádné rvaní o prachy, rozpočet vyrovnat a indexem všem snížit výdaje a ne, že to nejde! Vždyť je u nás skoro vše privátní, tak za co ty ministerstva utrácí ty prachy??????

auslak ( 14. června 2017 08:55 )

Bělobrádek měl víc brečet a blahořečit Susdeťáky , tak možná by káplo i nějaké euro a on jako správný ministr by to dal tam kde to spravuje.

kukuku ( 14. června 2017 08:31 )

To musí být pro Pilného tragédie - z každé strany na něho útočí nějaký finanční negramota nechápající, že respektovat všechny požadavky od ministrů až po požadavky navýšit investice do dálnic apod. a po základní požadavek pravice, aby rozpočet byl vyrovnaný - to vše najednou prostě splněno být nemůže.

ivopatta ( 14. června 2017 08:14 )

Nejhorší na tom je, že u 2/3 státního rozpočtu nevědí ani Marksová, ani Luděk, ani Pilný z hlediska financování důchodů a zdravotnictví nic a to doslova. Díky tomu např. jsme měli v r. 2016 sociální výdaje ve výši 560 miliard korun (za poslední tři roky narostly o obludných 88 miliard ročně). Přitom ve prospěch pracující populace se za tu dobu neudělalo nic co by stálo za řeč. Ekonomicky údajně prosperujeme, přitom díky špatně, naslepo řízené daňové a sociální politice ztrácíme denně 113 nenarozených dětí do vyrovnané populační bilance (v r. 2016), v letošním roce je to s porodností ještě horší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa