Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nové Pampers naštvaly Kristýnu (23): Drahé šunty si nechte, vzkázala maminka

Autor: ula - 
4. dubna 2017
20:31

Kristýna, maminka ročního Lukáška, je jedním z řady rodičů, kteří nejsou spokojení s inovací některých druhů plenek Pampers. Nejvíce jí vadí drolivý materiál a také to, že když pleny ztěžknou, synek neudělá ani krok. Dalším problémem je prý síťka. Firma Procter & Gamble, která Pampers zastupuje, přiznala, že se skutečně změnila struktura a design. Věří ale, že materiály, které se používají při výrobě, nejsou důvodem podráždění dětské pokožky.

Kristýna používá pleny značky Pampers od narození syna, první půlrok kupovala pouze druh Premium Care.

„Asi před měsícem jsem si všimla, že se změnily obaly, dokonce se na trhu začaly objevovat jen balíky polské výroby, přesto jsem je kupovala dál,“ popsala maminka Blesk.cz. Pak si začala všímat změn, jako byl chemický zápach výrobku. 

Výrobce: Zápach se vytratí

Firma Procter & Gamble (P&G) potvrdila, že se skutečně změnil design plenek i balení. Nově jsme zdokonalili naše plenky Premium Care, jejichž svrchní vrstva ve struktuře medové plástve rychle odvádí tekutinu z povrchu plenky, kde by mohla být v kontaktu s citlivou dětskou pokožkou,“ řekla zástupkyně značky Pampers Mariola Mirek a dodala: „Produkty pro český trh jsou dodávány především ze závodů v Polsku a Maďarsku. Místo výroby je vždy uvedeno v kódu každého balení. Bez ohledu na místo výroby ale uplatňujeme na všechny výrobky stejně vysoké výrobní standardy.“

K zápachu, na který si některé maminky také stěžovaly, zástupkyně uvedla: „Přímo po rozdělání balení s plenkami se může objevit zápach, který se ale postupně vytratí. Společně se spotřebiteli a odborníky jsme pracovali na tom, abychom docílili optimální intenzity vůně, která by měla navozovat pocit svěžesti.“

Kristýna ovšem zaznamenala i další problémy. „Pak se syn osypal a začal se pročurávat. A co hůř, materiál, co byl uvnitř plen, se začal sypat ven a já se bála, aby se ráno syn neprobudil dříve než já a hrudky z plen nepozřel,“ svěřila se maminka.

Podle ní klasické zelené pleny zapáchají, drolí se, neudrží v sobě skoro nic, a když už tekutinu pohltí, tak ztěžknou natolik, že syn neudělá ani krok.

Podrobili jsme plenky Pampers menšímu testu, podívejte se:

Video  Vzpoura rodičů proti Pampers Premium s přidanou síťkou. Děti mají opruzeniny.  - Jan Kálal, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vysvětlení pediatra

K problémům s vyrážkou a protékáním se vyjádřil pro výrobce plen český pediatr Pavel Dvořák. 

Vyrážka, ať už lehká, či závažnější, se zkrátka u miminka může objevit a zase se ztratit, nikdy není možné se jí zcela vyhnout. Opruzeniny jsou způsobeny mnoha faktory. Rozhodně však víme, že jedním z důležitých faktorů při vzniku opruzenin je přílišný kontakt dětské pokožky s vlhkostí a s močí, případně stolicí. Jakmile se tedy plenka znečistí, měli bychom ji neprodleně vyměnit,“ uvedl doktor.

Lepivá síťka

Maminka si prý zoufá také z nové síťky u druhu Premium Care. „Nová síťka je úplná katastrofa, lepí se na zadeček, do genitálií a způsobuje opruzeniny,“ popsala Kristýna. 

Zástupkyně značky Pampers něco takového odmítá.  „Stejná síťovitá svrchní vrstva se používá i na ostatních trzích v západní Evropě, jako například v Německu, a to již řadu let. V minulosti jsme na českém trhu používali stejnou tkaninu pro menší balení dětských plen Pampers Premium Care pro velikosti S1 a S2. Používat tkaninu s touto texturou i pro všechny ostatní velikosti dětských plen jsme se rozhodli právě na základě pozitivní zpětné vazby od našich uživatelů, kteří používali pro svá miminka velikosti S1 a S2,“ uvedla Mirek.

Pampers: Nespokojené ohlasy? Víme o nich

Kristýna ale není jediná, komu se změna výrobků nelíbí. Na facebookovém profilu Pampers je takových reakcí celá řada. Maminka Lukáška tam také přispěla svými zkušenostmi, reakce se prý zatím nedočkala.

Podle informací Blesk.cz některým maminkám poskytla firma finanční kompenzaci, Kristýna na ni stále čeká.

Společnost uvedla, že o skupině rodičů, kteří nejsou spokojení s kvalitou produktu, ví. Kdykoliv přijdou s inovací, tak se prý objeví počet spotřebitelů, kteří volají po „starém“ produktu.

„Stává se také, že rodiče případné prosáknutí plenky přisuzují právě této inovaci a neuvědomují si, že k protečení by mohlo dojít i u neinovovaných plen, a to z řady běžných důvodů,“ řekla zástupkyně značky Pampers Mariola Mirek a dodala: „V prvním čtvrtletí 2017 jsme v ČR zaznamenali zvýšené množství stížností, které však, s ohledem na množství prodaných balení, dosahovalo jen míry 0,03 %. Ale pečlivě je zkoumáme a snažíme se jim vyhovět.“

Maminka: Nechte si své šunty!

Kristýna je rozhodnutá si už nikdy pleny Pampers nekoupit. „Přešla jsem na jiné pleny, ve stejné cenové relaci, ale ve vyšší kvalitě, která by podle mě měla být samozřejmostí, zvláště za ty peníze!“ řekla mladá žena.

Nicméně doufá, že výrobce plenek si vezme k srdci výtky nespokojených maminek a přijde s nějakou změnou. Zároveň mu vzkazuje: „Pleny by měly co nejvíce vyhovovat potřebám miminek, předražené šunty si vezměte zpět!“