Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Natálka (6) onemocněla rakovinou už ve dvou letech. „Točila se jí hlava“

Autor: Iva Dvořáková - 
20. ledna 2017
06:16

Rakovina je diagnóza, které se bojí každý. Když ale onemocní malé dítě, je to rána pro celou rodinu. To velmi dobře ví paní Erika. První příznaky vážné nemoci se u její dcery Natálky objevily ve dvou letech. Točila se jí hlava, oči jí kmitaly a upadala do bezvědomí.

Přesnou diagnózu lékaři určili v dubnu 2013 a zněla myeloidní leukémie. Okamžitě začala její chemoterapeutická léčba v Motole. První půlrok strávily v nemocnici s maminkou Erikou téměř každý den. Léčbu provázely komplikace, typ Natálčiny leukémie patří mezi ty závažnější. Erika se o děti v té době starala sama, s péčí o druhou osmiletou dceru pomáhali prarodiče.

„V době, kdy Natálka onemocněla, jsem byla na rodičovské dovolené a naše finanční situace nebyla příznivá. Už v nemocnici mi sociální pracovnice nabídla pomoc Dobrých andělů, kteří mi pravidelně zasílají příspěvky už 44 měsíců,“ vypráví paní Erika a dodává: „Z nich hradím výdaje spojené s léčbou, ale i chod domácnosti. Největším výdajem byla úhrada pobytu v nemocnici, nákupy nízkobakteriální stravy, zdravotnického materiálu a dezinfekce. Každý měsíc šlo o částky kolem deseti tisíc korun.“

Chemoterapie a dlouhá rekonvalescence

Po půl roce Natálka přešla z akutní fáze léčby do udržovací. Po celou tuto dobu jí byla injekčně podávána chemoterapie v kombinaci s dalšími léky. Nebyla již nutná hospitalizace, pravidelně však dojížděly s maminkou na kontroly.

Lékaři dovolili Natálce nastoupit do školky až v lednu 2015. Kvůli oslabené imunitě je stále velmi často nemocná. Její návrat do běžného života je po vážné nemoci velmi pozvolný. Proto paní Erika o návratu do práce nemůže uvažovat, hledá si alespoň brigády, které jí umožňují v případě potřeby zůstat s dcerou doma. Dobří andělé jí pomáhají i nadále.

Co je myeloidní leukémie

Jde o nádorové onemocnění vycházející z buněk kostní dřeně. Je typické spíše pro starší věk, v dětském věku je poměrně vzácné a o to závažnější. V České republice v současnosti žije přibližně 6500 lidí s některým druhem leukémie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejpockej ( 13. dubna 2017 05:54 )

pan Sobotka rozdava miliony na pomoc uprchlikum, a na tyhle Ceske deti uz nezbyva? I zdravotni pobyt v nemocnici si musi platit? Ceske zdravotni pojisteni neni schopne uhradit lecbu nasim obcanum, a miliony pro uprchliky nase vlada ma?

Zobrazit celou diskusi