Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ptačí chřipka v Česku: Nákaza je na Znojemsku i u Brna, začalo vybíjení drůbeže

Autor: bru/ČTK, val - 
4. ledna 2017
08:21

V Česku byl potvrzen případ ptačí chřipky. Na tiskové konferenci to ve středu potvrdil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vysoce patogenní ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko. 

V českých chovech drůbeže byla vysoce patogenní aviární influenza (HPAI) naposledy zaznamenána v roce 2007 v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a Choceň. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171 000 kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže. Lidé, kteří se na likvidaci podíleli, museli z chovů vynést 622 tun uhynulých krůt, brojlerů a slepic. Stát vyplatil jako náhradu 50 milionů korun.

Nákaza je na Znojemsku a na jižní Moravě

Státní veterinární správa potvrdila výskyt ptačí chřipky u labutí na Znojemsku a ve dvou chovech drůbeže. Úhyn byl zaznamenán v Moravském Krumlově na Znojemsku a v Ivančicích u Brna. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který by ale neměl být nebezpečný pro lidi.

V Ivančicích na Brněnsku ptačí chřipka postihla 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy. Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) prohlásil, že Česká republika byla jednou z posledních zemí střední Evropy, kde tento virus nebyl diagnostikován, v okolních zemích už virus diagnostikovali loni. Díky přeletům bylo podle něj otázkou času, kdy k tomu dojde. 

Přenos na člověka nebyl zaznamenán

Jde o případy vysoce patogenní ptačí chřipky, která primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže. „U tohoto typu chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. I přesto jsou lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, pod kontrolou krajské hygienické stanice a svých registrujících lékařů. Budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. 

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád na tiskové konferenci dodal, že podrobnosti k viru budou k dispozici kolem středečního poledne. Zřejmě se potvrdí, že jde o typ N8. Připravují se také nutná opatření v postižené oblasti. Požádal proto o chovatele o součinnost.

V oblasti kolem ohniska vyhlásí veterinární správa 3 až 10 kilometrové pásmo, kde bude platit například zákaz přemisťování ptáků nebo výstav. „Z této oblasti nelze v současné době s ničím obchodovat do doby prošetření,“ poznamenal. Pokud lidé zaznamenají hromadný úhyn volně žijících ptáku, měli by je veterinářům nahlásit.

Jurečka požádal chovatele, aby v okamžiku, kdy zaznamenají úhyn ve svém chovu, neotáleli, ale kontaktovali Státní veterinární správu nebo svého veterináře. Náklady plynoucí z případného vybíjení uhradí ministerstvo. „Není důvod, aby zemědělec nějakým způsobem ty informace nechtěl zveřejnit,“ řekl šéf resortu.

V Německu vybili přes čtvrt milionu kusů

Nízkopatogenní chřipka byla v ČR v chovu naposledy v roce 2010, u volně žijících kachen pak v roce 2012.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

Farmáři v Německu kvůli výskytu kmene chřipky H5N8 vybili už více než čtvrt milionu kusů drůbeže. Nedá se prý čekat, že by se situace brzy zlepšila. 

Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost – nepřežije ji přes polovinu nakažených. Nepřenáší se nicméně zatím vzduchem a ne z člověka na člověka.

Podívejte se, jak ve světě i v Česku bojovali veterináři s ptačí chřipkou v minulosti:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 4. ledna 2017 10:29 )

 Co zase potřebuje strana L. dotovat ? Venku sněhu dost, vody bude dost a na Bahamách, nebo jinde si potřebují namazat kapsy.

stacho ( 4. ledna 2017 10:02 )

Ve vládě řadí černý muslimor vybít také.....

lisakjirka ( 4. ledna 2017 09:03 )

Ptačí chřipka ale i zika u nás řádí už dlouho, stačí kouknout na některé v PS,Senátu a v EU ale i mimo je jich dost

asijo ( 4. ledna 2017 08:51 )

Cože,modelky mají zase chřipku?

Zobrazit celou diskusi