Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nájmy v Praze letí vzhůru. Na jeden byt se chodí dívat desítky zájemců

Bytů v Praze ubývá, od června jich z trhu zmizelo 5 tisíc.
Bytů v Praze ubývá, od června jich z trhu zmizelo 5 tisíc.  (Autor: Blesk.cz)
Autor: zst - 
7. prosince 2016
11:15

Sehnat v Praze byt k pronájmu, to začíná být pro řadu lidí tíživá otázka. Kvůli nedostatku volných bytů letí navíc nájemné raketově vzhůru. Během léta vrostly ceny o téměř 20 procent a počet bytů se snížil o pět tisíc, nyní jich je podle realitních odhadů v Praze k mání zhruba 7600. Informovaly o tom středeční Lidové noviny.

Průměrný nájem se v hlavním městě od června zvýšil o více než tři tisíce korun, a to bez započítání energií a dalších poplatků. Podle developerské společnosti Trigema se dá mluvit o zdražování kolem 18 procent. Za vším stojí nedostatek bytů k pronájmu.

„V současné době je běžné, že majitelé s novými nájemci uzavírají smlouvy s nájemným zhruba o deset procent vyšším, než tomu bylo u předchozího nájemce,“ přidává jiný pohled na věc Denisa Višňovská, partnerka realitní kanceláře Lexxus.

Podle Lidových novin se na jeden byt v Praze chodí dívat desítky zájemců, uspěje většinou ten, který včas přijde a rozhodne se okamžitě během prohlídky.

Ekonomika šlape, práce je dost

Zvyšování nájmů je podle Višňovské podpořené nejen ekonomikou a nízkou nezaměstnaností, ale také dalšími faktory. „Ceny nemovitostí výrazně rostou a současně dochází k zpřísnění pravidel v hypotečním financování. To v důsledku znamená, že část poptávky po koupi bytu se přesouvá do pronájmů,“ vysvětlila.

Developeři navíc poukazují na úbytek volných bytů. Zatímco v polovině roku jich po hlavním městě bylo kolem 12 500, aktuálně jich je už jen kolem 7600. Nejvíce pak zdražily větší byty.

„Vzrůst nájmů právě u 4+kk může pravděpodobně souviset s tím, že v posledním období výrazně roste cena za nové bydlení, a to i v kategorii velkometrážních bytů. Na pražském trhu se již v podstatě nevyskytuje bydlení pod 45 tisíc korun za metr čtvereční. Celkově začíná naopak převládat vysoký standard,“ komentuje situaci Radek Polák, mluvčí Trigemy, která analyzuje vývoj cen nájemního bydlení.

Největší zájem je ale o poloviční výměry, tedy o byty 2+kk, kde se průměrně platí nájem kolem 13 tisíc korun. Pětinu trhu pak zaujímají garsonky, další pětinu pak větší byty v uspořádání 3+kk. Nejdostupnější jsou pak byty na Praze 5, nejlevnější na Praze 4 a 9.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi