Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tuberkulóza se vrací do Česka, nakazilo se dítě. Lékař varuje: Bude hůř

  • Autor: ula,Karel Janeček - 
    30. 11. 2016
    06:05

    Pětiměsíční chlapeček z Ostravy bojuje v brněnské nemocnici o život. Od matky se zřejmě nakazil nebezpečnou tuberkulózou. Lékaři nevylučují ani to, že se dítě nakazilo v rizikové oblasti v sousedním státě, odkud pochází. V Česku přitom počet těch, kteří onemocněli  touto závažnou nemocí, roste. Od roku 2010 bylo navíc v Česku zrušeno očkování všech novorozenců proti tuberkulóze. Co je vlastně tuberkulóza a komu hrozí?

  • 1.Dítě nakažené tuberkulózou bojuje o život

    Když Moravskoslezští záchranáři převáželi pětiměsíční batole do nemocnice, museli použít ochranné obleky, aby se také nenakazili. Dítě totiž onemocnělo závažným typem tuberkulózy.

     

    Matka dítěte je cizinka, která u nás žije bez státní příslušnosti a onemocněla otevřenou tuberkulózou krátce po porodu. Její syn se tedy pravděpodobně nakazil od ní, i když to lékaři prozatím vylučují. 

     

    „Ona sama nemusí být přímo zdrojem nákazy. Dítě totiž pochází z rizikové oblasti v sousedním státě, kde je četnost výskytu tuberkulózy vyšší. Jde opravdu o rizikové etnikum,“ řekl Blesku primář plicního oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě Jaromír Roubec.

     

    Matku zřejmě nakazil někdo z rodiny nebo komunity, v níž žije. Všichni obyvatelé tohoto etnika nyní projdou testy, aby lékaři zjistili zdroj nákazy. „Matka má podle rentgenového snímku pravděpodobně otevřenou formu tuberkulózy. Mohla tedy být pro dítě velmi přímým zdrojem infekce, což se zřejmě u tohoto dítěte stalo,“ řekl primář.

  • 2.Očkování novorozenců zrušeno

    „Vzhledem k nízkému výskytu tuberkulózy v ČR bylo 1. listopadu 2010 rutinní očkování všech novorozenců zastaveno. Následně u nás dokonce určitou dobu ani vakcíny proti TBC nebyly k dispozici. Důvodů k tomu bylo několik a zatím nenastala situace, která by vedla k nutnosti toto rozhodnutí změnit. Na očkování však mají nárok přesně definované rizikové skupiny,“ řekl Blesk.cz lékař Rastislav Maďar, specialista na očkování a epidemilogii.

    Očkování novorozenců zrušeno. Očkování novorozenců zrušeno. | Shutterstock.com

  • 3.Počet nakažených stoupá?

    Jak je to s rostoucím počtem nakažených? „Svět se otevírá, doprava se zjednodušuje a zlevňuje. Nejen Češi, ale i další národy cestují čím dál víc. Ať už profesně nebo soukromě. Nikdy v historii lidstva necestovalo do zahraničí tolik osob jako v dnešní době,“ uvedl expert a zároveň doplnil: „Nakažení mohou být samozřejmě i cizinci pobývající na našem území, a to i ti ilegální, takže jejich záchyt je velmi problematický. Vyhledat lékařskou pomoc je totiž přinutí až velmi pokročilý stav s vážnými potížemi, kdy mohou být již vysoce infekční. Situace se může měnit i v souvislosti s masivní imigrací do Evropy.“

    Takto vypadá původce tuberkulózy bakterie mycobacterium tuberculosis pod mikroskopem. Takto vypadá původce tuberkulózy bakterie mycobacterium tuberculosis pod mikroskopem. | Karel Janeček, ZZS

  • 4.Co je tuberkulóza?

    Tuberkulóza je jednou z nejrozšířenějších nemocí člověka a největších zabijáků lidské populace. Původce se přenáší vzdušnou cestou a napadá hlavně dolní dýchací cesty. U jedné čtvrtiny pacientů však postihuje jiné orgány, například mízní uzliny, kosti, klouby, trávicí nebo pohlavní či močovou soustavu, srdce, centrální nervový systém nebo kůži.

    Tak vypadá tuberkulóza na rentgenovém snímku. Tak vypadá tuberkulóza na rentgenovém snímku. | Karel Janeček, ZZS

  • 5.Proč je tuberkulóza tak nebezpečná?

    „Bakterie způsobující tuberkulózu se nachází v těle více než třetiny lidské populace, tedy u více než dvou miliard osob. V průběhu jejich života se však projeví jen zhruba u desetiny z nich, když se oslabí obranná schopnost jejich imunitního systému, ať už podvýživou nebo jinou nemocí,“ vysvětluje epidemiolog. Velkým nebezpečím je pro HIV pozitivní a jinak imunitně oslabené osoby. Ve zvýšeném riziku jsou nejmenší děti a senioři, jejichž imunitní systém je přirozeně méně výkonný z důvodu věku.

    Virus TBC Virus TBC | Profimedia

  • 6.Co může tuberkulóza způsobit?

    Neléčená nemoc vede k úmrtí až u poloviny nakažených. Prognóza může být nepříznivá i u těch osob, jejíž imunitní systém dobře nepracuje.

    TBC na rentgenovém snímku TBC na rentgenovém snímku | Profimedia

  • 7.Jaké jsou příznaky tuberkulózy?

    U klasické tuberkulózy jsou to zejména horečka, zimnice, noční pocení, nechutenství, úbytek hmotnosti, slabost, kašel trvající déle než 3 týdny, vykašlaná krev, bolest na hrudi. „Příznaky mimoplicní TBC mohou být velmi pestré podle toho, která část těla je zasažená. Plicní i mimoplicní tuberkulóza však mohou probíhat i současně,“ popisuje Rastislav Maďar.

    Vysoká horečka - jeden z příznaků TBC (ilustrační foto) Vysoká horečka - jeden z příznaků TBC (ilustrační foto) | Shutterstock

  • 8.Kde můžete tuberkulózu chytit?

    Tuberkulóza je relativně častým onemocněním v rozvojových zemích, v rámci EU je například nadprůměrný výskyt v Pobaltských zemích, ale i v dalších bývalých zemích Sovětského svazu. V ČR je výskyt tuberkulózy nízký, v tomto ukazateli patříme k nejlepším ve světě.

     

    „O něco vyšší riziko nákazy je u lidí přicházejících do kontaktu s cizinci z méně rozvinutých zemí a s jedinci z určitých specifických kategorií populace, např. s bezdomovci, HIV pozitivními osobami, narkomany, profesionálně jsou to hlavně zdravotníci, humanitární a sociální pracovníci,“ uvádí lékař.

    Ohrožená skupina - ti, co přicházejí do styku např. s narkomany. Ohrožená skupina - ti, co přicházejí do styku např. s narkomany. | Profimedia.cz

  • 9.Jak se tuberkulóza léčí?

    „Tato nemoc se léčí se kombinací speciálních léků tzv. antituberkulotik, které se musí užívat dlouhodobě, většinou 6 až 24 měsíců. Existuje několik léčebných režimů, které se zvolí podle rozsahu a charakteru nemoci i podle počtu zjištěných bakterií,“ přibližuje postupy léčby Maďar.

    Mycobacterium tuberculosis - bakterie způsobující tuberkolózu Mycobacterium tuberculosis - bakterie způsobující tuberkolózu | Profimedia.cz

  • 10.Jaká jsou opatření proti tuberkulóze?

    Jedinou navenek běžně infekční formou je tuberkulóza dýchacích cest. Prevence má proto zabránit přenosu mykoplazmových bakterií vzdušnou cestou, a to izolací pacienta, použitím roušek a co nejrychlejším zahájení léčby. „Původce TBC naštěstí nepatří mezi vysoce infekční patogeny. Záleží to však i na tom, jak moc je již zachycená osoba nemocná a kolik vykašlává bakterií,“ doplňuje lékař.

  • 11.Kdo je tuberkulózou nejvíce ohrožen?

    Z hlediska pravděpodobnosti přechodu spící formy nákazy do aktivní formy jsou rizikovými faktory nízká váha, kouření, cukrovka, selhávání ledvin, hemodialýza, chronická nemoc dýchacích cest, léčba nebo nemoc oslabující imunitní systém, podvýživa, porucha vstřebávání vitamínu D, alkoholizmus apod.

    Kdo je tuberkulózou nejvíce ohrožen? Kdo je tuberkulózou nejvíce ohrožen? | Profimedia

  • 12.Jak se tuberkulóze bránit?

    Základním opatřením je nezdržovat se v blízkosti kašlající osoby a zabránit oslabení své imunity.


    „Osoby v minulosti proti této nemoci očkované si mohou svou imunitu ověřit kožním testem tzv. Mantoux. Lidé bez imunity, kteří jsou ve zvýšeném riziku nákazy by měli konzultovat další postup v specializovaném centru. Očkování dospělé i rizikové imunitně oslabené populace však má nemálo omezení. Vakcína proti této nemoci není dokonalá a čeká se na výsledky probíhajících klinických studií, které pracují na nové generaci vakcín proti této nemoci. Je nutné zdůraznit, že proti TBC neočkuje praktický lékař ani běžné očkovací centra, ale jsou k tomu určené tzv. kalmetizační střediska,“ uzavírá Maďar.

    Mantoux Mantoux | Profimedia

zednik ( 30. listopadu 2016 09:44 )

Bude hůř. Podle plánu. Zrušená povinnost očkování, zrušené pravidelné kontroly na plicním. Nepovinost očkování z různých směšných důvodů. Zarděnky, černý kašel, tuberu tady už konečně máme, snad se dočkáme i těch pravých neštovic, černého kašle a té obrny. Světové proslulé Janské Lázně jsou už taky v hajzlu, na rehabilitace , inv. vozíky a berle nemáme peníze. Antibiotika už dávno nezabírají. Myslím, že to jde dobře, podle plánu.

Zobrazit celou diskusi