Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Půlroční chlapec v Ostravě nasál tuberu z matčina prsu! Bojuje o život

Autor: Karel Janeček - 
28. listopadu 2016
11:03

Šokující zpráva z Ostravy! Pětiměsíční kojenec se tady nakazil plicní tuberkulózou, pravděpodobně její otevřenou formou. S největší pravděpodobností ho nakazila jeho matka, do těla se dítěti infekce dostala z prsu během kojení.

Žena pochází z rizikového etnika. Jde o cizinku žijící u nás bez státní příslušnosti. Matka chlapce onemocněla otevřenou tuberkulózou v čase po porodu. A i její syn má zřejmě tuto vysoce nakažlivou formu. Aby žena případně nemohla nikoho nakazit, izolovali ji v uzavřeném oddělení sanatoria v Jablunkově. 

„Ona sama nemusí být přímo zdrojem nákazy. Dítě totiž pochází z rizikové oblasti v sousedním státě, kde je četnost výskytu tuberkulózy vyšší. Jde opravdu o rizikové etnikum,“ řekl Blesku primář plicního oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě Jaromír Roubec.

Matku zřejmě nakazil někdo z rodiny nebo komunity, v níž žije. Všichni obyvatelé tohoto etnika nyní projdou testy, aby lékaři zjistili zdroj nákazy. „Matka má podle rentgenového snímku pravděpodobně otevřenou formu tuberkulózy. Mohla tedy být pro dítě velmi přímým zdrojem infekce, což se zřejmě u tohoto dítěte stalo,“ řekl primář.

Pětiměsíčního hocha léčili nejprve v Ostravě, odkud byl převezen v bioboxu speciální sanitkou k testům na kliniku dětského infekčního lékařství Fakultní nemocnice v Brně, neboť byl ve velmi špatném stavu. Testy potrvají několik týdnů.

„V případě chlapce bylo zachyceno onemocnění v poměrně rozvinutém stavu. Nedá se ale mluvit přímo o tuberkulóze, mluvíme prozatím o blíže nespecifikované infekci,“ vysvětlil primář.

Testy musí nyní podstoupit celá chlapcova rodina i další lidé z blíže nespecifikovaného etnika, kteří se s ním dostali do styku. Nejbližší příbuzné vyšetřili ihned, když padlo podezření na tuberkulózu. Odhalilo možné nakažení tuberkulózou matky dítěte.

V Ostravě hoch ležel na oddělení JIP. V Brně mu podávají antibiotika a antituberkulotika. Je naděje, že se dítě vyléčí. Stávající léčba je prý velmi účinná.

TBC je zabiják

Tuberkulóza (TBC) je jednou z nejsmrtelnějších infekčních nemocí na světě. Každý rok zabije okolo 1,4 milionu lidí a postihne dalších 9 milionů lidí zejména v rozvojových zemích. Je způsobena bakterií (Mycobacterium tuberkulosis), která se šíří vzduchem při kašlání či kýchání infikovaných osob. Nemoc nejčastěji postihuje plíce, ale může zasáhnout i jakoukoli jinou část těla, včetně kostí a nervového systému.

Jaké jsou příznaky tuberkulózy? Jak se léčí? Komu nákaza hrozí? Čtěte ZDE>> 

mak ( 28. listopadu 2016 14:28 )

 Z jakého.etnika? Co kdybychom je, místo placeni toho všeho, poslali DOMŮ?

nezadat1 ( 28. listopadu 2016 13:43 )

To jsme dopracovali stou demokracii když už se nesmí ukázat ani fotka cigánů.

ellenic ( 28. listopadu 2016 13:27 )

kinki Já mám trošku jinou zkušenost, záchranka nás přivezla na ambulanci ve 4.30 hod. ráno. Když přišel lékař, aniž by zjistil o co jde, tak pronesl "to nemohlo počkat do rána" . Byla, jsem v šoku, zvlášť, když jsem sama z oboru. Po vyšetření hned převoz do jiné nemocnice ve vedlejším okrese na oddělení, které u nás před časem zrušili . Bohužel, i tací lékaři se vyskytují. Naštěstí mám s jinými velmi dobrou zkušenost .

kinki ( 28. listopadu 2016 13:15 )

Vcera manzel kolegyne odpadol. Nasla ho na zemi v bezvedomi. Zachranke z BA trvalo 1/2 hodiny kym prisla. Pan sa nastastie sam pomaly prebral. Je toto normalne??? A tu sa kadejakému etniku dostava zdravotna starostlivost zadarmo, hoci do systemu neodviedol ani cent.

hejhej ( 28. listopadu 2016 13:13 )

Cikánka ze Slovenska přisáta na náš sociální systém. Uvede, jak je jejich zvykem,otce nejstaršího člena rodiny ve které bydlí, aby následoval i sirotčí důchod. Naši sociální pracovníci i ministerstvo k této zlodějně, která je dlouhodobě známá jenom přihlíží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání