Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Řidič se díky kameře ubránil policejní zvůli. Vymysleli si na něj plnou čáru

Autor: bud - 
17. srpna 2016
13:45

V Česku je možné, aby si policisté vymysleli dopravní přestupek a pokutovali vás za něj. Ukazuje to aspoň případ řidiče Davida Graubnera (53) z Plzně. Policejní hlídka ho zastavila krátce poté, co předjel pomalu jedoucí dodávku, a sdělila mu, že přejel plnou čáru. Svou nevinu dokázal až v přestupkovém řízení díky videozáznamu z jízdy. O případu informovalo středeční Právo.

Policisté z oddělení Blovice při kontrole trvali na tom, že David Graubner přejel plnou čáru. Prý že to viděli. „Začali tím, že to mohou udělat po zlém. Buď to předají do přestupkového řízení, kde mi hrozí pokuta a body, nebo to mohou vyřešit domluvou, která mě ale také bude něco stát,“ řekl deníku Právo Graubner, který hlídce tvrdil, že se ničeho nedopustil.

Když s policisty nechtěl vyjednávat, sepsali záznam o přestupku a předali ho dále. Za tři měsíce byl pan Graubner předvolán k přestupkové komisi v Blovicích, kde jim ukázal záznam z kamery, která z palubní desky monitoruje celou jízdu. Díky tomu prokázal, že se ničeho nedopustil.

Jeden záznam, dva názory

„Tvrzení obou policistů, podle kterých obviněný řidič předjížděl v místě, kde byla na vozovce plná čára, byla vyvrácena nahrávkou z vozidla,“ stojí ve verdiktu komise. Záznam navíc ukázal, že policisté stáli na místě, ze kterého nemohli celý průběh předjíždění vidět. Kdyby kameru neměl, s velkou pravděpodobností by dostal pokutu a možná přišel i o body.

Po rozhodnutí o tom, že se přestupek nestal, podal na policisty trestní oznámení. Výsledek vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů ovšem dopadl ve prospěch policistů.

Ze stejného záznamu vyšetřovatelé usoudili, že situace není jednoznačná a případ odložili. „Z obrazového záznamu nelze jednoznačně vyloučit, že během dokončení předjíždění a návratu zpět do pravého pruhu nedošlo ke krátkému přejetí levým předním kolem počínající plnou čáru,“ píše se podle Práva v usnesení GIBS.

aaobcanka ( 17. srpna 2016 15:12 )

A k tomu možná zkorumpovaní PČR, soudci a SZ (st. zástupci) dostanou k např. 100 000 Kč/měs. přidáno dalších x tisíc : https://www.novinky.cz/diskuse?id=454585&articleId=/domaci/412022-o-tisice-si-polepsi-i-soudci -a-zalobci.html&sectionId=8&page=1#c15918885 ********************************************** ************************* František K. : Konečně se pravda a láska začínají projevovat v plné nahotě : Pravda je to, že je všechno jinak. Láska se stále více zviditelňuje v touze po penězích. Jedině ty "demokratické" strany v parlamentě dovedou "spravedlivě" ocenit hodnotu lidské práce. Z lásky k soudcům a SZ jim schvalují několikatisícové navýšení platů. "Nejdemokratičtější" partaj ve sněmovně TOP09, která odsuzuje zločiny minulého KSČ-režimu, toto navýšení schvaluje jednohlasně ! Pro navýšení důchodů, které je v porovnání almužnou, nezvedl ruku ani jeden poslanec této "superdemokratické" strany TOP v čele s předsedou Kalouskem ! K jednorázovému příspěvku 12OO Kč k důchodu se hrdě hlásí jménem ČSSD předseda Sobotka. Jaksi zapomněl dodat, že to byl návrh poslance KSČM, čili strany "nedemokratické". V PSP, plné rádoby chytráků, by mělo být víc obyčejných sedláků s rozumem. Volme SPD Okamuru, ANO Babiše a komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ! Nevolte ODS, TOP, a bohužel, už ani ČSSD. Tj. strany, které si 26 let přehazují moc a pravicové kradou nejvíc. ODS+TOP zavedly zdrav. poplatky do kapes "chudákům" privátním lékařům (berou cca 100 000 Kč/měs.), stoply zvyšování důchodů a vytunelovaly st. kasu.

istyl ( 17. srpna 2016 14:51 )

takových story budou mit obcane vice, od vymysleni si prestupku, po vymysleni si vypovedi, po chteni uplatku, po ruznych zvyhodneni na DI, po natlaku kriminalistu, po prosbu, abych kriminalistovi "nekoho" podhodil, aby mel výsledky...jinak ze je v p*deli...i 7 letou sikanu vedouciho mistniho odd., kdy jsem na nej poslal inspekci ...a pod.,

lug70 ( 17. srpna 2016 14:13 )

Policajti zřejmě měli od velitele nastavenou denní normu, kolik musí vybrat pokut. 

sosacek ( 17. srpna 2016 14:06 )

Stačí přece IQ 80 /polodement/ a podle toho to vypadá..

Zobrazit celou diskusi