Ve čtvrtek 10. dubna na tiskové konferenci městské policie Praha její ředitel Eduard Šuster hodnotil působení strážníků za rok 2015. Z jeho slov, stejně jako z úst pražského radního Libora Hadravy, vyplynulo, že minulý rok byl pro policii rekordní v mnoha ohledech. 

Nejvyšší platy v historii

Hned na úvod zmínil, že policisté měli v průměru nejvyšší platy v historii, 36 501 korun hrubého. S tím se také pojí to, že poprvé od roku 2011 byl větší počet přijatých policistů, než kolik jich odešlo. „Důvodem je určitě finanční motivace, po několika letech k městské policii nastoupilo více lidí, než ji opustilo,” sdělil Šuster. K dnešnímu datu tak má policie v Praze 2 267 strážníků, očekává se ale další odcházení kvůli nesplnění podmínky mít vzdělání s maturitou. Uzávěrka pro její dokončení byla s koncem roku 2015.

O 200 tisíc více než v roce 2014

Výraznou změnou oproti roku 2014 byly ale výhradně počty přestupků. Těch policie zaznamenala o téměř 200 tisíc více, celkem skoro 1,1 milionu. „Může za to hlavně zvýšená četnost strážníků na ulici,” řekl Blesku Šuster. Většina z nich šla ovšem ke správnímu řízení, celkově 700 tisíc. Necelých 200 tisíc jich řešili policisté blokovou pokutou a stejný počet také domluvou. Více než tři čtvrtiny z nich zaplatili lidé přímo na místě, celkově je to stálo asi 50 milionů korun. 

965 tisíc dopravních přestupků

Vůbec nejvyšší čísla přestupků se týkaly dopravy. Bylo jich téměř 965 tisíc. Motoristé podceňují hlavně stacionární kamery, ty odhalily v zásadě všechny ze zjištěných porušení rychlosti. Ze statistik vyčnívá oproti minulým rokům pouze jeden přestupek - více než dvojnásobně se zvýšil počet náklaďáků, které vjely do zákazu vjezdu. 

Občané si tak ještě více než dříve musejí dávat pozor na městskou policii. Strážníků i nadále přibývá a to se následně projevuje i na počtech pokut. Do budoucna chce být navíc policie ještě více důrazná. Vysoká čísla totiž radní i vedení policie těší, dá se očekávat jejich zvýšení i pro rok 2016.