Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za požár před 50 lety mohli dělníci: Labská bouda dnes slaví vzkříšení

Autor: jad - 
15. listopadu 2015
09:42

Před padesáti roky v listopadu ji zničil požár a dnes je to přesně 40 let, co byla znovu otevřená. Dva letopočty, které změnily život Labské boudy v Krkonoších. Dnes je znovu oblíbeným místem turistů a díky ní mají práci desítky lidí.

Bylo 6. listopadu 1965, když nejznámější krkonošskou hřebenovou boudu z 19. století zachvátil požár. Kvůli neopatrnému zacházení dělníků s benzinovou lampou celá vyhořela. Kousek od spáleniště vznikl místo ní devítipodlažní hotel. Novou »labskou« otevřeli po šestileté výstavbě 15. listopadu 1975.

Majitelé Labské boudy jen letos investovali do rekonstrukce hotelu přes čtyři miliony. Vytápění lehkým topným olejem nahradilo nové topení na dřevo a uhlí. „Bouda má i novou čistírnu odpadních vod. Všechny peníze, které vyděláme, vracíme zpátky do objektu,“ říká spolumajitelka Labské boudy Klára Sovová.

Chtěli ji zbourat

Betonové monstrum s kapacitou ale od počátku vyvolávalo velké emoce. Spekulovalo se i o tom, že by Labskou boudu měl koupit stát a že megalomanská stavba by se měla zbourat. Z toho nakonec sešlo, protože demolice by stála moc peněz.

Hanč a Vrbata

V březnu 1913 probíhal nedaleko Labské boudy mezinárodní lyžařský závod na 50 km. Během něj nastala sněhová vánice, pořadatelé ho museli přerušit a všechny závodníky zastavit. Na trati zůstal jen Bohumil Hanč. Na pomoc mu vyjel jeho kamarád Václav Vrbata. Oba tam ale zahynuli. Tragická událost se stala později předlohou k filmu Synové hor. Hlavní role vytvořili Jiří Vala a Josef Bek.

Monstrum v číslech

Zahájení stavby 1969

Rok otevření 1975

Poloha 1340 m.n.m.

Podlaží 7

Kapacita 100 lůžek

Po roce 1989 prošel hotel několikaletou rekonstrukcí za 15 milionů korun

Kořalka i mléko

Historie Labské boudy se začala psát v roce 1830. Tehdy na Labské louce vznikla budka z kamení, kůry a roští, ve které se prodávala kořalka, mléko i kozí sýr. Později se objekt zvětšil a stala se z něj také ubytovna.

janapi ( 15. listopadu 2015 15:24 )

Ono hodně věcí co se vytvořilo za "komunistů" se muselo zrušit. Teprve čas ukazuje-že většinu toho všeho vytvořily ruce dělníků a že to mělo smysl. Takže nyní s velkou slávou se budou opět budovat školky, jesle .....Dřívější seriály měly šťávu ...byly obsazeny známými a dobrými herci - kdežto ty nynější.... , stačila jedna hra Havla v tv a již se většina národa na žádnou další nedívala. To jen pár nadšenců je stále opěvuje a přestože i zde si zahrálo pár velmi dobrých herců-tak ti naopak svůj image spíše ztratili!

janapi ( 15. listopadu 2015 15:16 )

Ano - je postaveno........hubou!

Lucio1 ( 15. listopadu 2015 12:17 )

To je fakt a za další rok to spadne..=D

lahny ( 15. listopadu 2015 10:49 )

Filmy a seriály, které komunisti natočili, byly propagátory kapitalismu označené za poplatné režimu a je zajímavé, že přesto je všechny televize donekonečna opakují (jak se tenkrát Železný na Nově dušoval, že "MAJORA ZEMANA" NIKDY!!!!, že je to komunistický seriál a v této době ho protočily už všechny televize). Pročpak neopakují hry Havla, když byl přece zakázaný a jeho hry také (je natočená Audience a Zahradní slavnost). Nebude to tím, že na jeho hry se NEDÁ koukat a jelikož televize koukají na sledovanost a na tyto hry by nikdo nekoukal (a tudíž by nebyl ani příjem z reklam), tak se všechny televize BOJÍ zařadit tyto bláboly do svých programů? Čili ne všechno bylo co bylo za komunistů je špatné.

tgbg ( 15. listopadu 2015 09:52 )

Co komouši tenkrát stavěli 6 let je dnes postaveno za rok!!!!!

Zobrazit celou diskusi