Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extremisté učili na Slovensku děti, jak střílet ze samopalu. Za dozoru školy

Autor: haj - 
8. července 2015
21:45

Představte si, že by se děti na základní škole místo matematiky či přírodopisu učily zacházení se samopalem. Šílené? Ve slovenské obci Ludanice ovšem taková výuka opravdu probíhala. Děti zde takto „vzdělávala“ militantní skupina Slovenští branci.

Organizace se již delší dobu věnuje partyzánskému způsobu boje, v lesích na Slovensku trénuje střelbu a boj zblízka. Nyní mají zřejmě nový projekt a ve školách předvádějí ukázky bojové činnosti. Podle slovenského Denníku N se Slovenští branci za poslední týdny vydali už do třech základek a jedné střední školy.

Vysvětlovali zde prý slovanskou ideologii a ukazovali dětem, jak se hází granátem či střílí ze samopalu. Střelbu slepými náboji si údajně mohli vyzkoušet i samotní žáci a školy s tímto jednáním bez problému souhlasily.

„Ozvali se sami. Zakázaná skupina to nebyla. Požádal jsem je, aby do toho necpali žádnou politiku,“ obhajoval své rozhodnutí Denníku N ředitel školy v Ludanici Vladimír Káčer. Starostka obce Ľubica Petráková navíc dodává, že se skupina dokonce i nahlásila na úřadě. „Že dělají ukázky střelby, hod granátem, vlastně takové branné cvičení,“ přiznala.

Slovenští branci se sami prezentují jako apolitická a vlastenecká organizace, mají dost blízko k pravicovým extremistům. Jejich vůdce Petr Svrček se v minulosti účastnil oslav výročí fašistického Slovenského státu a člen skupiny Martin Keprta bojuje na východní Ukrajině za proruské separatisty.

Slovenské ministerstvo školství už na školy, které militantní organizaci dovolily přednášku s ukázkou uskutečnit, vyslalo inspekci. „Že se takoví lidé dostali na školy, napovídá, že tady něco nefunguje,“ uvedl bezpečnostní analytik Ivo Samson, který dává vinu těm, kdo skupinu do škol pustil.

Videoreportáž TV Markíza:

Video Militantní skupina ukazovala slovenským žákům, jak střílet ze samopalu. - TV Markíza
Video se připravuje ...

valduk ( 8. září 2015 08:58 )

Tady jedna z extrémistek, u nás známá spíše z charitativních projektů! - http://img.topky.sk/big/1215237.jpg/deti-tabor-rakovina-pacienti.jpg

gabreta ( 9. července 2015 02:28 )

Je vidět, že Slováci nás předbíhají a ví, že štěstí přeje připraveným!!Děláte to na východě dobře.

noza ( 8. července 2015 23:21 )

Kdo chodil do základky před revolucí, tak se jistě zúčastňoval branného cvičení - házeli jsme granátem, procházeli přes území zasažené slzným plynem (v maskách), zdatní chlapci si mohli zastřílet ze zbraně. V té době nebyl svět tak "rozválčený", jako je dnes. Jak slovenští, tak čeští politici oznámili světu, že budou velkorysí a přijmou na svá území běžence. Samozřejmě, lidí se neptali. Asi si je chtějí politici vzít do svých domovů a živit je.

jsemtady ( 8. července 2015 22:46 )

Bravo Slováci!!! Tady se vzbudíme až se budou po ulicích válet uřezané hlavy sousedů a po ulici budou halekat košiláči se samopalama. Potom bude již pozdě,co Sobotko a spol?Do prde le s Vámi!!!

newdawn ( 8. července 2015 22:10 )

No a co? My jsme se v branné výchově také učili střílet a házet granátem - a bylo to fajn

Zobrazit celou diskusi