Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Libyjského premiéra spáchali atentát! Vůdce země přežil, jeho bodyguard byl zraněn

V Libyi se pokusili o atentát na premiéra
V Libyi se pokusili o atentát na premiéra  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
27. května 2015
06:20

Libyjský mezinárodně uznávaný premiér Abdalláh Sání v úterý večer přežil pokus o atentát. K útoku došlo, když opouštěl zasedání parlamentu ve východolibyjském městě Tobrúk. Sání to řekl v rozhovoru na televizní stanici al-Arabíja. Zatím neznámí ozbrojenci prý začali střílet na jeho automobil a podle agentury AFP zranili jednoho ze Sáního osobních strážců. 

„Díky Bohu se nám podařilo utéct,“ uvedl k atentátu Sání. V rozvrácené Libyi nyní funguje povstalecká vláda a parlament v Tripolisu a pak zvolený a mezinárodně uznávaný parlament a jím podporovaná vláda sídlící v Tobrúku na východě země. OSN se snaží, aby byla v zemi nastolena vláda národní jednoty. Znepřátelené libyjské strany v posledních týdnech zatím bez většího úspěchu jednají pod záštitou OSN v Maroku. 

Libye se ocitla v chaosu po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Milice, které proti němu bojovaly, následně odmítly složit zbraně. Mocenské vakuum umožnilo mimo jiné i posílení pozic radikálů. Část z nich se přihlásila k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii.

Zobrazit celou diskusi