Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Únos Čecha a Rakušana v Libyi: Teroristé chtějí za Dalibora 12,5 milionu!

Autor: ČTK, shp - 
23. března 2015
15:41

Unesli je z ropných polí v Libyi, a jak se zdá, tak kvůli výkupnému! Teroristé chtějí za uneseného Rakušana Dalibora S. výkupné 12,5 milionu Kč! Budou chtít peníze i za Čecha Pavla Hrůzu (49), který v jejich spárech skončil také?

Radikálové požadují za Rakušana uneseného v Libyi v přepočtu sumu 12,5 milionu Kč. S odvoláním na informace tajných služeb o tom informoval rakouský list Die Kronen-Zeitung. Rakouské ministerstvo zahraničí ve Vídni ale zprávu popřelo.

Původně ale zprávu přinesla srbská média. Rakouská tajná služba údajně požádala své srbské kolegy, aby se pokusili s únosci navázat spojení. Srbská rozvědka přitom údajně uspěla především díky dobrým kontaktům v Libyi z dob existence bývalé Jugoslávie. Dalším důvodem oslovení Bělehradu je podle rakouského listu také srbský původ zmizelého rakouského občana.

Podle mluvčího rakouského ministerstva zahraničí Martina Weisse se k únosu zahraničních pracovníků ropného pole ve střední Libyi zatím žádná organizace nepřihlásila. Neexistuje prý tedy ani žádný požadavek na výkupné. Podle všeho ale za únosem stojí radikálové z ISIS.

Dalibor S. pracoval dříve v armádě jako dobrovolník Organizace spojených národů. Pochází z Lince, kde se o něho strachuje jeho rodina. S partnerkou má dvě malé děti – syna a dcerku.

Rakušan byl v Libyi zaměstnán u společnosti VAOS jako manažer ropného pole al-Ghaní. Právě to se stalo terčem útoku islamistů. Zatímco jeho a Pavla zajali, 11 strážců pole rovnou popravili. Některým uřízli zaživa hlavy.

Kromě Rakušana ozbrojenci z ropného pole al-Ghaní na počátku března unesli čtyři Filipínce, dva Bangladéšany, Ghaňana a právě Čecha Pavla Hrůzu. Vyučený kuchař Pavel z Vysočiny na ropném poli pracoval jako koordinátor cateringu a staral se o zásoby jídla.

V Libyi pracoval s přestávkami od roku 2009. Jeho rodině nyní po zveřejnění informace o Daliborově výkupném svitla naděje, že by i Pavel mohl být propuštěn po zaplacení finančního obnosu.

Nové informace k případu nemá podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové Česko nemá. "V našem případě není žádný posun. Žádnou novou informaci nemáme. Kdybychom jakoukoli informaci měli, tak bychom ji zveřejnili," řekla.

akko ( 24. března 2015 05:11 )

Zajimalo by me,jak by si reagoval,kdyby slo o tveho tatu,bratra,nebo jineho pribuzneho...Jsi MAGOR...radeji Sem nepis...

milosuvadvokat ( 23. března 2015 22:39 )

Tři články o Slovákách, konečně něco o nás

lunatic ( 23. března 2015 22:02 )

S těmihle jedinci obvykle lze vyjednávat ;koneckonců-jde přeci o Araby,ne? Domluvte rozumný splátkový kalendář ... no,a veřejnost již rovnou připravte na opětovnou prodlevu otevření tunelu Blanka

lunatic ( 23. března 2015 21:19 )

Filozoficky lze nezpochybnitelně stanovit,že lidský život je zcela bezcenný a to bez ohledu na to,o koho se jedná;zemře-li totiž jakákoliv vědecká kapacita,státník,umělec,ale i třebas bezdomovec-vše poběží dál,jako dosud . Ješitní lidé se opájejí vlastní důležitostí ;nedávno jsem četl rozhovor s jedním dědkem=akademikem ,který se opájel tím,kolik má po 70-tce funkcí,namísto toho,aby pokorně přijal fakt,že nejméně bude zaclánět na lavičce-svět je opravdu pomýlený-tím netvrdím,že mi těchto lidí není líto=klidně ať za ně "vysolí" i 100 milionů USD - zase se vůbec NIC nestane-peníze jsou totiž pouze potištěné papíry -to mi vždy moudře tvrdívala babička,/a dnes vím,že měla naprostou pravdu /.Denně se narodí 80 000lidí-na planetě - ta cifra podtrhuje cenu jedné jednotky z takovéto množiny - řekl by matematik a Vy jednejte tak,jak to považujete za rozumné-to říkám já,jsa naprostý,avšak i cynický pablb

krucipisek1 ( 23. března 2015 20:27 )

Nerozmazlovat, bohate jim staci jakykoliv humus.

Zobrazit celou diskusi