Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Firma, která v Libyi zaměstnávala Pavla H.: Děláme vše pro jejich záchranu

Autor: ČTK - 
11. března 2015
11:29

Firma VAOS, jejíž zaměstnanci byli minulý týden uneseni v Libyi, v dnešním prohlášení ujistila, že dělá vše pro osvobození svých pracovníků. O prohlášení informoval filipínský server GMA News. Ve skupině je Čech, Rakušan, čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan. Do oblasti už dorazil druhý český diplomat, aby se podílel na pátrání.

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom zjistili, kde pohřešovaní jsou, a abychom dosáhli jejich návratu,“ uvádí firma VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. 

Firma uvádí, že pracuje s velvyslanectvími všech zemí, jichž se věc týká, a s rakouským a českým krizovým týmem, aby zjistila, kde jsou únosci i jejich rukojmí. Všechny nové poznatky prý okamžitě předává. V prohlášení ale vyzvala veřejnost, aby se vyvarovala spekulací, jež rodinám přinášejí další „bolest a strach“. 

 

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové dorazil do regionu druhý český diplomat, který má na místě pomoci se získáváním informací. O osudu pohřešovaného Čecha ani o jeho stavu ale nemá česká diplomacie stále žádné informace. 

Podle filipínského ministerstva zahraničí pohřešovaní zůstali v ropném poli al-Ghaní, na něž zaútočili radikálové, přestože se už na něm kvůli útokům na jiná ropná pracoviště dva týdny nepracovalo. 

Libye kvůli rostoucím obavám z útoků zavřela nyní další dvě ropná pole v provincii Džufrá. Jenom ve střední Libyi v okolí města Syrta je nyní mimo provoz přes deset ropných pracovišť. 

Zobrazit celou diskusi