Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do dražby jde další Picassův obraz: Odhadní cena je 3,5 milionu

Do aukce jde Picassův obraz s rekordním odhadem 3,5 miliardy Kč
Do aukce jde Picassův obraz s rekordním odhadem 3,5 miliardy Kč  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
29. března 2015
20:34

Na aukcích s výtvarným uměním by na jaře mohl padnout další rekord, a to díky obrazu Pabla Picassa, jehož odhadní cenu aukční síň Christie's stanovila na 140 milionů dolarů (3,5 miliardy korun). Jedna z verzí slavného plátna Alžírské ženy (Les femmes d'Alger) se bude v New Yorku prodávat 11. května a očekává se, že o něj mezi kupci bude velký zájem. Dosavadní aukční rekord drží obraz Francise Bacona s názvem Tři studie Luciana Freuda, který se v roce 2013 prodal za 142 milionů dolarů, odhad byl tehdy stanoven na 85 milionů dolarů.

Picasso v letech 1954 až 1955 vytvořil celkem 15 variací inspirovaných obrazem Eugena Delacroixe z roku 1834 a označil je písmeny A až O. Nyní prodávaná verze nese označení O, a je tedy vyvrcholením celého cyklu. V popředí obrazu namalovaného v jásavých barvách stojí postava polonahé ženy, pro niž Picassovi stála modelem jeho múza a pozdější manželka Jacqueline Roqueová. 

"Dá se říci, že jde zřejmě o nejdůležitější Picassův obraz z těch, které jsou drženy v soukromých rukou," uvedl Olivier Camu z aukční síně. "Ukázalo se, že noví světoví sběratelé, kteří vyhledávají mistrovská díla, čekají, až se na trhu objeví některý z ikonických Picassových obrazů. Už asi nelze nalézt ikoničtější, než Alžírské ženy," uvedl šéf Christie's Jussi Pylkkanen. 

Aukční síň nezveřejnila jméno prodávajícího, uvedla ale, že obraz získal při aukci v roce 1997 za 31,9 milionu dolarů. Nyní může plátno vynést více než čtyřnásobek této částky. Pokud někdo dílo za odhadovanou cenu koupí, stanoví tím nový rekord za nejdráže v aukci prodaný Picassův obraz. Ten dosud držela malba Nahá v sochařském ateliéru prodaná v roce 2010 za 106,5 milionu dolarů.

Do aukce jde Picassův obraz s rekordním odhadem 3,5 miliardy Kč Do aukce jde Picassův obraz s rekordním odhadem 3,5 miliardy Kč | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi