Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pozor na tyhle sardinky: Obsahují jedovaté kadmium!

Sardinky stažené z prodeje obsahují jedovaté kadmium
Sardinky stažené z prodeje obsahují jedovaté kadmium  (Autor: Foto: SVS ČR)
Autor: ČTK, zrk - 
13. února 2015
19:13

Firma Hamé má problém. Jejich sardinky obsahovaly jedovaté kadmium. Při dlouhodobé konzumaci může poškodit ledviny nebo kosti. Státní veterinární správa nařídila stáhnout tento výrobek z prodeje.

Přestože se zmíněný výrobek již v tržní síti nenachází, zákazníci si jej mohli zakoupit ještě před stažením,“ uvedl Pejchal. Vzhledem k dlouhé době minimální trvanlivosti se výrobek může nacházet v zásobách konečných spotřebitelů,“ dodal. Při dlouhodobé konzumaci, kdy se postupně do těla dostává malé množství látky, může dojít k chronické otravě a v jejím důsledku k poškození ledvin či kostí.

Mluvčí upřesnil, že se jedná o dva výrobky: sardinky ve vlastní šťávě Hamé Ocean, šarže LSSNJ 294Q1/TH NO. 2036 s datem minimální trvanlivosti 29. dubna 2017. Distribuováno bylo 5264 kusů, staženo 2368 kusů. Druhým stahovaným produktem jsou sardinky ve vlastní šťávě Dle Gusta, šarže LSSNJ 244Q1/TH NO. 2036, datum minimální trvanlivosti 24. dubna 2017. Do distribuce šlo 54.908 kusů, staženo bylo 13.758 kusů.

První výrobek byl podle Pejchala distribuován do řetězce Tesco a dalších menších maloobchodů, druhý do 25 maloobchodních prodejen po celé republice. Veterináři doporučují, aby spotřebitelé, kteří konzervy koupili, vrátili výrobky v místě nákupu.

Výrobek sardinky ve vlastní šťávě Hamé s datem minimální trvanlivosti 29. dubna 2017 jsme stahovali z trhu 12.listopadu 2014 na základě žádosti dodavatele,“ řekl ČTK mluvčí řetězce Tesco Jiří Mareček. Stáhlo se podle něj celkem 543 konzerv. V případě, že zákazníci tento výrobek zakoupili, mohou ho vrátit na pultu služeb zákazníkům ve všech našich obchodech,“ dodal.

„Jde o importní zboží a případ z loňského roku. Šlo o mírné překročení norem a my jsme po tomto zjištění stáhli všechny dané produkty z trhu. Výrobky jsme následně úspěšně reklamovali u jejich dodavatele z Thajska. Upozorňujeme, že u sardinek z Thajska je legislativou povolený limit kadmia 5 x přísnější než například u sardinek z Peru nebo z Maroka, a ty se přitom běžně prodávají v evropské obchodní síti. Thajské sardinky mají povolený obsah kadmia 0,05 miligramů na kg, kdežto z Peru a Maroka 0,25 miligramů na kg,“ řekl Blesk.cz Petr Kopáček z firmy Hamé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 14. února 2015 09:57 )

Nějak jsem to nepochopil - překročili mírně limit 0,05 a běžně se prodávají s limitem do 0,25, píše se ve článku - to je zase nějaká kravina

jaromir123 ( 14. února 2015 09:09 )

A teď to pohádku z jiné knížky - tahle je už oposlouchaná.

alex0800 ( 13. února 2015 23:12 )

Dejte na rozbor všechny Babišovi Hamé výrobky a pochopíte, kdo plní plán světovládné elity 13 okultních rodin na depopulaci obyvatelstva na 100% ;-) Můžete zjistit krom Kadmia i mnohem horší záležitosti včetně používané prošlé LIDSKÉ krevní plazmy!! . . Ano, Babišova Hamé z nás dělá i kanibaly.. Bohužel. Ale jsou i mnohem závažnější zjištění, která média nikdy nenapíší.. . . Jako třeba změna příznaků letošní chřipky! . Jde o chorobu dýchacího ústrojí, kterou způsobují plísně, bakterie i viry, které se snáší na zem spolu s hliníkem, bariem a dalším materiálem z projektu Geoingeneeringu, mnohým konspirátorům známým pod pojmem chemtrails, které média i vlády mylně vydávají za tzv. contrails - které ovšem běžně nepřekračují svou délkou 20 - 30 délek letadla. . Což chemtrails mají na délku i přes tisíc kilometrů a jsou mnohdy přerušované, což není možné, aby letadlo ve výšce nad 7Km vypnulo na pár vteřin motor a opět ho bez změny výšky i rychlosti spustilo. To vám potvrdí každý pilot!! . Lidé, proberme se. Všichni máme stejné cíle a tudíž není třeba vyhlazovacích válek proti civilnímu obyvatelstvu jako Ukrajina ( kde jde o genocidu rusky mluvících obyvatel), Sýrie, Afghánistán, Irák, atd.. Viz. Google: 200 let terorismu USA ;-) Žijeme v období posledního papeže, osmého krále, tedy satanisty černého papeže Františka I. Proto tzv PopeStar. Viz. Google: pope show new cross. . Modlete se za odpuštění hříchů, neboť den bez konce se přiblížil.

alna ( 13. února 2015 20:11 )

dnes už se nedají jíst žádné SARDINKY .....hnus....

Zobrazit celou diskusi