Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tuhle bižuterii nekupujte: Sovičky z Číny obsahují obří dávky jedovatého kadmia

Autor: David Klempíř - 
9. září 2015
19:32

Česká inspekce životního prostředí varuje veřejnost před nebezpečnou bižuterií. Náušnice ve tvaru sovy obsahují neuvěřitelných 66 procent nebezpečného kadmia. Inspektoři zjistili, že požadavky legislativy nesplňuje třetina z odebraných 105 vzorků bižuterie na trhu.

Inspektoři ČIŽP odebrali u náhodně vybraných 18 dodavatelů 105 vzorků dovozové bižuterie vyskytující se v běžné prodejní síti a nechali je prověřit v akreditovaných laboratořích.

Požadavkům legislativy nevyhovělo 36 vzorků, tedy více než třetina kontrolované bižuterie. Stanovené limity byly v mnoha případech překročeny o několik řádů. U dvou vzorků bylo zvýšené množství kadmia i olova. Oboje jsou pro lidský organismus nebezpečné látky.

„Například obsah kadmia byl v jednom případě překročen až 6580x, náušnice ve tvaru sovy obsahovaly neuvěřitelných 66 procent kadmia. Obsah olova v případě náramku od jiného dodavatele překračoval limit 270x. Limity byly značně překračovány i v případě niklu – z jedné části náušnice se nikl uvolňoval až 200x vyšší rychlostí, než je dovoleno,“ řekl Oldřich Jarolím, specialista na chemické látky ČIŽP.

Se 14 dodavateli uvádějícími tyto nevyhovující předměty na trh v České republice již bylo zahájeno správní řízení. Do středečního data nabylo právní moci devět rozhodnutí o pokutě za porušení evropského nařízení REACH za celkem 161 tisíc korun.

Ve všech těchto devíti případech inspekce nařídila stažení nevyhovujících šperků z trhu. ČIŽP je také nahlásila do evropského systému rychlé výměny informací o nebezpečných výrobcích RAPEX.

abvydavatelstvi ( 9. září 2015 22:22 )

A Češi si chtějí pustit číňany do republiky.... aby už zničili Evropu tak jako zničili životní prostředí v Číně... musí pronajímat pozemky na pěstování potravin.. nejvíc pozemků maji v Austrálii a teď chtějí obsadit i evropské státy.. .. cpou se i na Slovensko a lidé jim budou dělat otroky...!!!! Těch čínských fabrik se nikdo nemají.... je třeba se věnovat zemědělství... do Evropy se ženou milióny uprchlíků.... za několik měsíců může vypuknout hladomor... už teď jsou v některých oblastech problémy se zásobováním potravinami...

Zobrazit celou diskusi