Samozřejmě, že nejde o metro, ale o bar. Nekuřácký. Ale jakoby vypadl z oka stanicím pražské podzemky. „Měli jsme tu už i Pražáky a ti jen koukali. První ohlasy jsou famózní,“ svěřil se Blesku provozní a spolumajitel baru Petr Konrád (39).

Bar si prý o ztvárnění do podoby metra sám řekl. „Prostory jsou úzké, zahloubené do svahu. Takže klasické podzemí,“ říká Petr Konrád, původním povoláním architekt.

Interiér rámují oznamovací tabule vyrobené podle pražského vzoru. Barman míchá drinky a obsluhuje v stejnokroji zaměstnanců metra. Stěny zdobí typické kovové obkladačky, k dispozici jsou označovače jízdenek.

Jízdné 10 Kč

U vstupu do stanice si hosté mohou cvaknout jízdenky, které se prodávají na baru. Přispějí tím na dobrou věc. „Jízdné je jen 10 korun. Osm z každé ale neposíláme na Kajmanské ostrovy, ale na charitu,“ směje se Petr Konrád. Jízdenkový automat je ale ještě mimo provoz. Otevřeno je zatím na zkoušku.

Z reproduktorů se náhle ozývá hlášení, tak typické pro metro v Praze. Z baru, tedy ze stanice Pekařská, je ale doporučen výstup do poněkud netradičních ulic – Pekařská, Anenská, Hybešova a Leitnerova nejsou totiž v okolí pražského Václaváku, ale uprostřed Starého Brna!

Prokleté podzemí na Pekařské

Dne 15. února 1976 vystupovala na Pekařské ulici ze šaliny (tehdy na zastávce Fakultní nemocnice) Marie Bartošová (†45). Při výstupu se propadla pod povrch neznámo kam. Její tělo se nikdy nenašlo. Tragickou událost připomíná pamětní deska v místech, kde žena zmizela.

Od roku 1978 se v nezastavěné proluce Pekařská 90 nachází asi 500 metrů tzv. průzkumné štoly o rozměrech 3x3 metry pro uvažovaný tramvajový tunel pod Špilberkem. Výztuž ve štole je vytvořena z ocelových prutů a železobetonových desek.

Fotogalerie
8 fotografií