Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

17 hodin ve vlaku! Uvězněno 70 lidí včetně čínských turistů

Autor: šim - 
2. prosince 2014
11:35

Zatím nejdelší zoufalství způsobila ledovka 70 cestujícím v mezinárodním vlaku ze Žiliny, kteří uvízli na dlouhých 17 hodin v Hranicích na Moravě! Byli mezi nimi i čínští turisté.

70 lidí ve vlaku trčelo přes 17 hodin

Vlak jedoucí ze Žiliny do Prahy se zastavil u městské části Drahotuše v Hranicích na Moravě v pondělí kolem šesté hodiny večer. Stovky cestujících v něm hodiny čekaly. Pro většinu z nich přijeli příbuzní nebo známí, či přesedli na náhradní autobusy. Přesto ve vlaku zůstalo 70 lidí, kteří tam strávili neuvěřitelných 17 hodin! Byla mezi nimi i skupina čínských turistů, kterým kvůli zpoždění uletěl v Praze spoj. Ve vlaku se naštěstí topilo a pracovníci ČD jim roznášeli drobné občerstvení, sušenky, vodu…

Kdo nespěchal, měl zásoby a teplé oblečení, si udělal z čekání mejdan Kdo nespěchal, měl zásoby a teplé oblečení, si udělal z čekání mejdan | ČTK

Sedm desítek vlakových trosečníků měl v úterý kolem jedenácté hodiny vysvobodit vlak jedoucí ze Studénky do Prahy. České dráhy připravují zvláštní odškodné pro cestující, kteří zůstali z pondělka na úterek na trasách. Lidé by proto neměli vyhazovat jízdenky.

 

Tato maminka s dvěma dětmi ve vlaku čekala přes 17 hodin Tato maminka s dvěma dětmi ve vlaku čekala přes 17 hodin | ČTK

9 hodin uvězněni v autě

24letý policista Marek Starzyk na cestě z práce uvízl v autě i se svou přítelkyní. Trasu mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem, kterou autem obvykle zvládá za 35 minut, jel tentokrát devět hodin. Na vině pondělní kalamitní situace jsou podle mladého policisty řidiči. „Silničáři a technické služby vše podle mě zvládli. Můžou za to řidiči. Byli bezohlední. Silnice už dávno klouzaly. Dál ale jezdili rychle a předjížděli nás. Pak dostávali smyk,“ nechal se slyšet.

Celou noc na nádraží, taxikáři okrádají lidi

„Bydlím v Dobřichovicích, šel jsem na vlak 0:20. Byl zrušen. Stejně jako mnoho dalších poté. Na hlavním nádraží byly stovky, možná tisíce lidí celou noc. Na informacích ČD byli bezradní. Dali nám 2 sladké tyčinky, nabídli kávu či vodu a řekli, že vlaky pojedou po šesté. Nejely...

Na Hlavním nádraží v Praze rozdávali vodu Na Hlavním nádraží v Praze rozdávali vodu | Martin Pekárek

 

Nabídli nám, že můžeme zůstat v nádražní hale. Náhradní doprava autobusy nebyla zajištěna, prý DP nechtěl kvůli počasí jezdit mimo Prahu. Stejně tak ČD taxi. Běžní taxikáři zneužívali situace. Do Dobřichovic nabídli svezení za 2000, normálně to stojí 500, do Kolína si pak jeden řekl dokonce o 4000! Pochopím nezmar počasí, ale ČD byly absolutně nepřipraveny, žádný krizový scénář, ponechaly své cestující napospas osudu! Ti, kdo mají měsíční jízdenky, navíc nemají nárok na náhradu jízdného, nic."

Zamrzlí v domě

Doslova uvězněni pod ledovou krustou zůstali ve svém domě starší manželé z Koclířova na Svitavsku. Od pondělní noci byli bez elektřiny a tepla. Navíc nemohli opustit dům, protože silná vrstva ledu „uzamčela“ všechny vchodové dveře. „Byli jsme v zajetí ledu. Nemohli jsme ani ven pro dřevo, abychom si zatopili v krbu. Celou noc jsme leželi v kabátech pod duchnami a čekali, co s námi bude,“ popsala noc hrůzy důchodkyně Irena K. Záchrana v podobě obnovení elektrického proudu přišla až po dvanácté hodině v úterý. Starší penzisté si tak prožili šestnáct hodin strachu a nejistoty.

Židlochovice u Brna

Mladá žena ze Židlochovic u Brna popsala situaci ve svém obci takto: "Od včerejška stále bez elektřiny. Nic tu nefunguje, město je jak zakleté v ledu. Zima, hlad, šero, nuda."

Uvězněni ve vlaku - Poříčany

1:35 hod. – Cestující od pondělní půl sedmé čekali ve vlaku směrem na Žďár nad Sázavou. „V kupé je naštěstí teplo, ale nemáme nic k pití,“ řekli reportérovi Blesk.cz zoufalí lidé ve vlaku.

„Přijel pro mě syn. Byla jsem za manželem v Praze, je tam v nemocnici a jezdím za ním několikrát v týdnu z Kolína. Nebýt syna, nedostanu se domů,“ řekla paní Vnuková.

Naštěstí pro mě přijel syn, jinak bych se nedostala domů Naštěstí pro mě přijel syn, jinak bych se nedostala domů | Karel Kopáč

JAK LEDOVÉ ZAKLETÍ POSTIHLO VÁS? POSÍLEJTE NÁM VAŠE PŘÍBĚHY, FOTKY. JSTE UVĚZNĚNI, BEZ ELEKTŘINY , BEZ TEPLA, UVÍZLI JSTE NA CESTĚ? PIŠTE NÁM NA TIP@BLESK.CZ NEBO POSÍLEJTE FOTKY A STATUSY NA FACEBOOKU ZDE

 


 

 

sars ( 2. prosince 2014 18:13 )

 Stačilo přepřahnout na naftaka, ale to asi včera neslo, dneska to šlo zajímavé. Modlete se aby letos moc nesnezilo.

nefertiti21 ( 2. prosince 2014 14:07 )

Kalamity se prostě občas objeví, ale trčet tak dlouho ve vlaku a nikdo nic neví a organizace žádná a krizový plán taky nic. Chudáci lidi, co tam tak dlouho trčeli.

pekaaaros ( 2. prosince 2014 13:21 )

chytrej chytrej... nevím, kde jsi byl včera ty, ale já byl ve vlaku a přesně tyhle problémy, o kterých je článek, se mě týkaly. Musím říct, že tak super improvizaci jsem od ČD neviděl a měli to opravdu skvěle zmáknutý a zorganizovaný. Na to jaký přišly podmínky, to zvládaly skvěle a organizovaně. vím že tobě je to na prd, ale stejně ti to řeknu. seš hloupej a neuvěřitelně omezenej s neuvěřitelně omezeným a zapšklým pohledem na svět. hlupáku!

jsemtady ( 2. prosince 2014 12:49 )

Jen aby nám soudruzi z Číny tu ledovku neokopírovali a neprodávali na Vietnamských tržnicích se slevou!!!!

andreslawicky ( 2. prosince 2014 12:31 )

A jako práci máš ty včera jsi vydělal 48 tisíc tak kolik jsi vyhrál dnes zase hrajete doma v bačkorách se starou dostihy a sázky

Zobrazit celou diskusi