Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putine, zmiz z Ukrajiny: 20 tisíc Rusů demonstrovalo v centru Moskvy

Autor: ČTK - 
21. září 2014
20:40

Tisíce lidí se dnes sešly v centru Moskvy k protestům proti údajnému podílu Ruska na válčení na Ukrajině. Povolený "Pochod za mír" prochází hlavními bulváry metropole pod ruskými a ukrajinskými vlajkami. "Ne válce!" skandují lidé podle moskevského rozhlasu. Podobné akce se ruská opozice snaží pořádat i v dalších městech.

Reportér agentury AP odhadl počet demonstrantů v metropoli na zhruba 20.000. Moskevská policie uvedla, že pochodu se účastní 5000 lidí. Organizátoři očekávali jen v Moskvě více než 50.000 účastníků.

"Putin chce válku, je vůdcem válečné strany," řekl agentuře Reuters jeden z organizátorů pochodu a přední kritik Kremlu Boris Němcov. "Pokud nás dnes bude hodně, Putin couvne, protože se vlastních občanů bojí," dodal. V davu pochodujících byly vidět transparenty s hesly jako "Putine, mám dost tvých lží" nebo "Nechci válku s Ukrajinou".

"Pochod míru je pochod kolaborantů s fašisty!" skandovala ještě před akcí skupinka odpůrců demonstrujících, než ji varovala policie. Na plánované trase pochodu se objevily nápisy vyjadřující podporu proruským separatistům válčícím na východu Ukrajiny a odsuzující "kyjevskou juntu".

"Junta je v Kremlu, ne v Kyjevě," odpovídala na to hesla na transparentech demonstrantů. Moskva označuje únorové svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče za ozbrojený puč. Kreml také odmítá tvrzení Kyjeva a Západu, že vyzbrojuje povstalce na východě Ukrajiny a vysílá tam své vojáky. Obviňuje naopak Západ z podpory tažení ukrajinské armády na východě, včetně bombardování měst, jehož oběťmi jsou často civilisté.

Policisté kontrolující demonstranty před propuštěním do pochodu prý zabavují plakáty a transparenty s politickými hesly proti Putinově režimu. Nad oblastí pochodu létají policejní vrtulníky.

V Petrohradu úřady akci nepovolily, ale policie podle Radia Svoboda zatkla jen několik z asi 1500 demonstrantů, kteří prošli centrem druhého největšího ruského města s plakáty "Ne válce" a "Ukrajino, odpusť". V Novosibirsku policie nepovolenou demonstraci rovnou rozehnala.

Ani v Tomsku úřady demonstraci nepovolily, a tak se na hlavním náměstí střídali jednotliví aktivisté s protiválečnými transparenty. Protesty osamocených jednotlivců totiž nevyžadují úřední schválení.

Opozičního aktivistu Arťoma Kosareckého, který osaměle demonstroval v Barnaulu, ale dnes přepadli neznámí pachatelé a sebrali mu plakát "Sibiř proti válce". Následně demonstranta podle serveru OVD-Info, sledujícího policejní přehmaty, zatkli strážníci, ale propustili jej zase na svobodu po sepsání protokolu.

Mírové pochody žádají ruské vedení, aby stáhlo ruské vojáky z Ukrajiny, ukončilo podporu separatistům, skoncovalo s dezinformační kampaní ve státních televizích a přestalo pronásledovat občany odsuzující agresi proti sousednímu státu a anexi Krymu, a také zrušilo zákazy dovozu západního zboží, které vyvolaly prudký růst cen, uvedl server newsru.com.

Předchozí "pochod míru" se v Moskvě odehrál bez jakýchkoliv incidentů v polovině března. Policie tehdy odhadla počet účastníků na tři tisícovky, pořadatelé na 50.000 až 70.000, zatímco podle novinářů se sešlo několik tisíc demonstrantů, a to včetně frontmana populární rockové kapely Mašina vremeni Andreje Makareviče. Ten vzápětí začal mít potíže.

Před více než dvěma týdny vyjednali zástupci Kyjeva, Ruska a obou východoukrajinských povstaleckých "lidových republik" za účasti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dohodu o příměří. Dohoda počítá s decentralizací země a udělením prozatímního statusu v části Doněcké a Luhanské oblasti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

olkl ( 24. září 2014 13:39 )

Nemajetný Rus bude tak akorát prudit na internetu, stejně jako nemajetní Čecháčci, co akorát závidí cokoliv a všem!

olkl ( 24. září 2014 13:37 )

Majetný Rus chce klid a ochránit své peníze...Chce svůj kaviár, koňak a vodku, kvalitní pivo, pěknou elektroniku, luxusní auta, jachtu, uklidit rodinu do Evropy či dál...a teprve někde na konci ho zajímá Rusko...

olkl ( 24. září 2014 13:26 )

Tak šup to svěrací kazajky...

olkl ( 24. září 2014 13:25 )

olkl ( 24. září 2014 13:23 )

Proč někoho vyháníš? Tady se mají inteligentní a podnikaví lidé velmi dobře...To asi není tvůj případ, viď!

Zobrazit celou diskusi